Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Voorlopig OR-reglement

Het voorlopige, en later definitieve OR-reglement regelt de OR de verkiezingen en de werkwijze van de OR, ook wel het huishoudelijke gedeelte. Het reglement bindt alleen de OR. Afspraken met de bestuurder horen niet thuis in het reglement en kunnen in een bijlage worden toegevoegd.

Wet op ondernemingsraden

De WOR verplicht de OR een OR-reglement op te stellen (art.8), waarin de onderwerpen staan die volgens de WOR aan de OR zijn opgedragen of overgelaten. Wil de OR in een bijzondere situatie een keer afwijken van zijn reglement, dan kan dat alleen als de belanghebbenden daartegen geen bezwaar hebben.

Wat moet in het OR-reglement staan?

In het OR-reglement moeten bepalingen worden opgenomen over de volgende onderwerpen:

  • Samenstelling, grootte en zittingsduur
  • OR-verkiezingen (kandidaatstelling, kiesstelsel, stemming, voorziening tussentijdse vacatures)
  • De werkwijze van de OR (het huishoudelijk reglement)

Basis voor de OR-verkiezingen

Heeft de onderneming nog geen OR, dan is de eerste actie van de ondernemer, of in zijn opdracht een commissie of werkgroep, een voorlopig reglement op te stellen. Dit reglement vormt de basis voor de OR-verkiezingen. Het voorlopig reglement moet worden voorgelegd aan de vakbonden die leden hebben binnen de onderneming.

Er zijn een aantal voorbeeldreglementen, zowel voor het bedrijfsleven als voor de overheid en non profitsectoren. Deze kunnen hulp bieden bij het opstellen van het eigen OR-reglement. Een veel gebruikt voorbeeldreglement is afkomstig van de Sociaal Economische Raad.

Training en advies

Bent u actief lid van een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging? Bent u ondernemer en dient u een OR of PVT op te zetten binnen de organisatie? Wilt u advies en ondersteuning tijdens het zetten van deze nieuwe stappen. Wij organiseren trainingen en cursussen in relatie tot de OR en PVT. Partner Personeel en Organisatieadvies is gespecialiseerd in:

Partner Personeel en Organisatieadvies heeft jarenlange ervaring binnen de HRM wereld. Klanten kiezen voor ons vanwege onze ruime ervaring in het MKB, onze ervaring in OR en PVT land, een nuchtere aanpak en de samenwerking met betrouwbare partijen.

Gerelateerde informatie

Heeft u deze artikelen al gelezen:

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart