Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Wat is het kiesstelsel voor OR-verkiezingen:

De OR-verkiezingen kunnen plaatsvinden met het personenstelsel of het lijstenstelsel. Daarnaast kunnen er kiesgroepen worden ingesteld. In dit artikel alle informatie op een rij.

Kiesstelsel medezeggenschap

Binnen de medezeggenschap kent men verschillende kiesstelsels:

Personenstelsel

In het personenstelsel kunnen individuen zich kandidaat laten stellen en worden ook als persoon gekozen. Het personenstelsel is vooral geschikt voor ondernemingen waar de kiezers en de kandidaten elkaar persoonlijk kennen. De personen met de meeste aantal stemmen zijn verkozen.

Lijstenstelsel

Het principe van het lijstenstelsel is gebaseerd op de Kieswet (waarop de verkiezingen voor de Tweede kamer en de Gemeenteraad. In dit systeem verenigen individuen zich op een gezamenlijke lijst. Iedere kiezer brengt 1 stem uit op de persoon op de lijst naar zijn keuze. Voor de berekening van het aantal zetels per lijst moet het OR-reglement een voorziening treffen: er moet een kiesdeler worden berekend dat het aantal stemmen per lijst omrekent naar het aantal zetels per lijst.

Zie ook: Wanneer is een OR verplicht?

Inrichting verkiezing ondernemingsraad

Binnen de kiesstelsels zijn er verschillende mogelijkheden om de OR-verkiezingen in te richten:

Integraal systeem

In het integraal systeem kunnen alle kiesgerechtigde medewerkers stemmen op alle kandidaten uit de onderneming. De OR wordt "door en uit de gehele onderneming" gekozen.

Kiesgroepen

In het kiesgroepenstelsel wordt de onderneming opgedeeld in groepen (naar functie of kenmerk) of onderdelen (afdelingen of vestigingen). Bijvoorbeeld de kiesgroepen kantoor en fabriek, of de kiesgroepen vestiging A en B. Het aantal OR-zetels wordt over de verschillende kiesgroepen verdeeld. Het kandidaatstellen en stemmen vindt plaats binnen de eigen kiesgroep. Vacatures in de ene kiesgroep kunnen niet worden ingevuld door kandidaten uit de andere kiesgroep.

Training en advies

Bent u actief lid van een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging? Bent u ondernemer en dient u een OR of PVT op te zetten binnen de organisatie? Wilt u advies en ondersteuning tijdens het zetten van deze nieuwe stappen. Wij organiseren trainingen en cursussen in relatie tot de OR en PVT. Partner Personeel en Organisatieadvies is gespecialiseerd in:

Partner Personeel en Organisatieadvies heeft jarenlange ervaring binnen de HRM wereld. Klanten kiezen voor ons vanwege onze ruime ervaring in het MKB, onze ervaring in OR en PVT land, een nuchtere aanpak en de samenwerking met betrouwbare partijen.

Gerelateerde informatie

Heeft u deze artikelen al gelezen:

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart