Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Wanneer is een OR verplicht?

Is een OR verplicht wanneer een organisatie meer dan 50 medewerkers heeft? Welke obstakels komen organisaties in de praktijk tegen? Partner Personeel en Organisatieadvies heeft in loop van de jaren ruime ervaring opgedaan in de begeleiding van organisaties en ondernemingsraden.

Praktijkvraag: is de OR noodzakelijk?

Een veel voorkomende vraag bij bedrijven met 50 of net iets meer medewerkers is die van de verplichting rondom het instellen van een ondernemingsraad. Zowel vanuit de directie als vanuit medewerkers komt deze vraag. De wet is duidelijk in deze, maar dat wil niet zeggen dat iedereen zich aan de wet houdt. Enerzijds zie je dat de huidige generatie medewerkers anders tegen het georganiseerde overleg aankijken dan vorige generaties.

Anderzijds is men ook individualistischer ingesteld. Ook werkgevers kennen verschillende uitgangspunten. Enerzijds kan de OR veel opleveren organisatiebreed. Anderzijds horen wij organisaties ook zeggen: ''niet meer van deze tijd of ik overleg liever met de medewerkers op individueel niveau.''

Zie ook: OR of PVT bij minder dan 50 werknemers

Wanneer is OR verplicht

Initiatief werknemer of werkgever?

Maar goed wetgeving is wetgeving, dus moet men er formeel mee aan de gang. Een ander fenomeen is de vraag wie het initiatief neemt tot oprichting van een ondernemingsraad. Wacht de werknemer op het initiatief van de werkgever, of de werkgever op die van de werknemer? Ongeacht wie het initiatief neemt is het van belang dat er voldoende draagvlak is binnen het bedrijf. Want je moet natuurlijk wel mensen hebben die zich beschikbaar stellen voor het lidmaatschap van de Ondernemingsraad.

Zonder kandidaten geen OR. Regelmatig discusseerden wij met directies over de vraag: ''wat is voldoende initiatief vanuit de organisatie inzake het proberen in te stellen van een OR''?

Zie ook: voorbereidingscommissie OR instellen

Wettelijk uitgangspunten inzake OR

Wettelijk gezien is de ondernemer verplicht periodiek te inventariseren of er behoefte is aan een OR. Als dat zo is, moet hij verkiezingen uitschrijven. Als er geen animo is onder het personeel, hoeft en kan hij geen ondernemingsraad instellen. Maar indien een aantal personeelsleden het initiatief nemen om een Ondernemingsraad op te richten, is de ondernemer verplicht daaraan mee te werken.

Wij adviseren bedrijven minimaal 1 maal per jaar te inventariseren over eventuele belangstelling. Dit kan via een formeel schrijven aan alle werknemers of het bespreekbaar maken in werkoverleggen etc. Ook is een goede registratie van het initiatief van werkgever als werkgever erg belangrijk. Tip: beleg eens een bijeenkomst waarin een partij kan uitleggen wat taak, rol en voordeel van een ondernemingsraad kan zijn binnen een bedrijf.

Hoe kunnen wij u helpen?

Indien u een bijeenkomst voor medewekers wilt beleggen waarbij de rol van de ondernemingsraad wordt uitgelicht dan kunnen wij deze voor u verzorgen. Onze kennis gebaseerd op jarenlange praktijkervaring waarbij wij zowel organisaties als medewerkers hebben geholpen. Dit zien wij als een voordeel omdat wij de uitgangspunten van beide partijen kennen.

Training en advies

Bent u actief lid van een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging? Bent u ondernemer en dient u een OR of PVT op te zetten binnen de organisatie? Wilt u advies en ondersteuning tijdens het zetten van deze nieuwe stappen. Wij organiseren trainingen en cursussen in relatie tot de OR en PVT. Partner Personeel en Organisatieadvies is gespecialiseerd in:

Partner Personeel en Organisatieadvies heeft jarenlange ervaring binnen de HRM wereld. Klanten kiezen voor ons vanwege onze ruime ervaring in het MKB, onze ervaring in OR en PVT land, een nuchtere aanpak en de samenwerking met betrouwbare partijen.

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart