Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

OR ontbinden bij minder dan 50 medewerkers?

Partner Personeel en Organisatieadvies is gespecialiseerd in het adviseren en begeleiden van ondernemingsraden en personeelsvertegenwoordigingen. Een vraag die wij veelal tegenkomen luidt: hoe gaan wij als organisatie om met de OR wanneer het aantal werknemers onder de 50 belandt? Dient de OR dan per direct ontbonden te worden? In onderstaand artikel gaan wij in op de wettelijke aspecten van deze vraag.

De ondernemingsraad

Bij 50 of meer medewerkers is men verplicht om een Ondernemingsraad in te stellen. Door de recessie van de laatste jaren zijn er een aantal bedrijven die met krimp te maken hebben gehad. Natuurlijk is dit een vervelende ontwikkeling voor betrokkenen, maar ook voor de ondernemingsraad op zich. Enerzijds hebben zij te maken gehad met adviesaanvragen, sociale plannen en de communicatie naar de achterban. Anderszijds kan het na een roerige periode ook zomaar zijn dat de betrokken ondernemingsraad te maken krijgt met een ondergrens van het aantal medewerkers dat nog een dienstverband heeft. 

Zie ook: wanneer is een OR Verplicht?

Ondernemingsraad ontbinden bij minder dan 50 medewerkers

Minder dan 50 werknemers? Hoe nu verder?

De gesprekken na deze vervelende periode gaat dan vaak over de voortgang van het Ondernemingsraadswerk of de vraag of de OR nog noodzakelijk is?. Vaak zien wij in deze fase dat een bestuurder of directie de insteek kiest voor de insteek dat bij minder dan 50 medewerkersde ondernemingsraad opgeheven kan worden en. De directie heeft dan een voorkeur voor een PVT. Uiteraard, vanuit de bestuurder, een begrijpelijke keuze daar de bevoegdheden heel anders liggen, dus heel beperkt.

Ondernemingsraden realiseren zich dit vaak maar al te goed en willen graag als OR blijven functioneren, iets wat wij heel goed begrijpen. Ook de argumenten zijn ons veelal duidelijk, en dan erbij, wat als de economie aantrekt en je hebt als bedrijf ineens weer 50 of meer werknemers in dienst, schakel je dan als bedrijf ineens weer om naar een Ondernemingsraad.

Zie ook: praktische vragen PVT

Wettelijke bepaling OR en PVT

Om hier duidelijkheid in te verkrijgen zijn er een aantal bepalingen namelijk; Indien een organisatie door inkrimping onder de grens van 50 medewerkers komt betekend dit niet automatisch de ontbinding van de eventueel aanwezige Ondernemingsraad. De Ondernemingsraad  kan in ieder geval gewoon door tot de einde van de zittingstermijn. Daarna kan de Ondernemer de OR vrijwillig in stand houden of gaat over naar een PVT.

Ook het aantal leden dat zitting heeft in een Ondernemingsraad kan tussentijds niet gewijzigd worden, dit kan pas na afloop van de zittingsperiode. Als er een wijziging in aantal zetels nodig is, moet dit wel vóór de eerstvolgende verkiezingen het wettelijke aantal zijn.

Training en advies

Bent u actief lid van een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging? Bent u ondernemer en dient u een OR of PVT op te zetten binnen de organisatie? Wilt u advies en ondersteuning tijdens het zetten van deze nieuwe stappen. Wij organiseren trainingen en cursussen in relatie tot de OR en PVT. Partner Personeel en Organisatieadvies is gespecialiseerd in:

Partner Personeel en Organisatieadvies heeft jarenlange ervaring binnen de HRM wereld. Klanten kiezen voor ons vanwege onze ruime ervaring in het MKB, onze ervaring in OR en PVT land, een nuchtere aanpak en de samenwerking met betrouwbare partijen.

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart