Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Verschil actief en passief kiesrecht voor de ondernemingsraad

Het verschil tussen actief en passief kiesrecht als het gaat om de verkiezingen voor de ondernemingsraad is kort gezegd dat men bij passief kiesrecht wil zich verkiesbaar kan stellen en dus zitting kan nemen in de ondernemingsraad. Bij actief kiesrecht mag men als medewerker stemmen voor de OR-verkiezingen. Er zijn een aantal bepalingen over het passief en actief kiesrecht vastgelegd in de Wet op de ondernemingsraden (WOR).

Actief kiesrecht

Dus actief kiesrecht wil dus zeggen dat de medewerker zijn of haar stem mag uitbrengen tijdens de verkiezingen. In artikel 6 lid 2 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) staat: ‘Kiesgerechtigd zijn de personen die gedurende ten minste 6 maanden in de onderneming werkzaam zijn geweest.

Passief kiesrecht

Heeft men passief kiesrecht dan kan men zich dus verkiesbaar stellen voor verkiezingen voor de ondernemingsraad. Lid 3 van artikel 6 van de WOR bepaalt dat medewerkers verkiesbaar zijn tot lid van de ondernemingsraad als zij gedurende ten minste een jaar in de onderneming werkzaam zijn geweest.

Zie ook: kiesstelsel verkiezingen ondernemingsraad

Training en advies

Bent u actief lid van een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging? Bent u ondernemer en dient u een OR of PVT op te zetten binnen de organisatie? Wilt u advies en ondersteuning tijdens het zetten van deze nieuwe stappen. Wij organiseren trainingen en cursussen in relatie tot de OR en PVT. Partner Personeel en Organisatieadvies is gespecialiseerd in:

Partner Personeel en Organisatieadvies heeft jarenlange ervaring binnen de HRM wereld. Klanten kiezen voor ons vanwege onze ruime ervaring in het MKB, onze ervaring in OR en PVT land, een nuchtere aanpak en de samenwerking met betrouwbare partijen.

Gerelateerde informatie

Heeft u deze artikelen al gelezen:

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart