Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Opleidingsplan voor iedere ondernemingsraad

Ad hoc werken of een opleidings- ontwikkelplan is een veelvoorkomend vraagstuk bij Ondernemingsraden en hun bestuurders.

Ad Hoc opleiden

Ad hoc opleiden heeft veelal tot doel om OR leden op een bepaald item bij te spijkeren en wordt ook vaak door een enkel of een paar OR leden gevolgd.

Opleidingsplan ontwikkelen

Het hebben van een opleidingsplan voor de gehele zittingsperiode kan een ondernemingsraad over hun eigen toekomst en de daarvoor benodigde competenties. Wel is het verstandig om vooraf inzichtelijk te hebben welke kennis reeds aanwezig is, moet deze kennis bij meerder OR leden aanwezig zijn, of bij de gehele OR.

Opleidingsplan OR

Thema's benoemen

Dus het is bij aanvang belangrijk om thema’s te benoemen waarop scholing gewenst is en voor wie. Als er een commissie is die zich bezig gaat houden met ARBO aangelegenheden dan is het goed wanneer de OR leden die daar zitting in hebben goed op de inhoud zijn, de overige leden kunnen voldoen met bijvoorbeeld een stuk basis kennis.

Budget bepalen

Elk plan kent een budget, dus ook het Opleidingsplan van een OR moet een budget hebben / krijgen. Het is dan ook belangrijk om dit met de bestuurder af te stemmen, let wel dit buiten de wettelijke bepalingen zoals beschreven in de WOR.  Het kan dus zijn dat bepaalde OR leden vaker gebruik maken van een scholingsvraagstuk dan anderen.

Opleiders selecteren

Wanneer er een opleidingsplan tot stand is gekomen dan is het goed om te kijken waar en wie de trainingen gaan verzorgen. Is er behoefte aan een verbreding van financiële (bedrijfsmatige) kennis, dan is het goed dat de trainer daar rijkelijk in ervaren is. En vaak is het slim wanneer de opleider gebruik maakt van de gegevens van het bedrijf van de OR.

Basistraining vs. jaarcijfers lezen

Een basistraining voor Ondernemingsraden is o.i. iets anders dan een training inzake het lezen en interpreten van jaarcijfers.

Verder dien je natuurlijk onderscheid te maken in vaardigheden en kennis, heeft iemand moeite met communiceren, dan alleen hij / zij in training.

Maak een plan voor een gehele zittingsperiode maar wel opdelen in jaarplannen.

Training en advies

Bent u actief lid van een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging? Bent u ondernemer en dient u een OR of PVT op te zetten binnen de organisatie? Wilt u advies en ondersteuning tijdens het zetten van deze nieuwe stappen. Wij organiseren trainingen en cursussen in relatie tot de OR en PVT. Partner Personeel en Organisatieadvies is gespecialiseerd in:

Partner Personeel en Organisatieadvies heeft jarenlange ervaring binnen de HRM wereld. Klanten kiezen voor ons vanwege onze ruime ervaring in het MKB, onze ervaring in OR en PVT land, een nuchtere aanpak en de samenwerking met betrouwbare partijen.

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart