Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Wat te doen indien er geen concurrentiebeding of relatiebeding is afgesproken?

Het ontbreken van een concurrentiebeding betekent nog niet dat het de werknemer volledig vrij staat om zijn ex-werkgever te beconcurreren. Er kan namelijk sprake zijn van onrechtmatig handelen door de ex-werknemer.

Onrechtmatig handelen

De werknemer kan onrechtmatig handelen jegens zijn ex-werkgever door misbruik te maken van de tijdens zijn dienstverband opgedane kennis en verkregen informatie. Uit de jurisprudentie blijk dat er gekeken wordt naar de volgende vier punten voor de vraag of de werknemer zich schuldig heeft gemaakt aan dit onrechtmatig handelen.

  • Heeft de ex-werknemer een substantieel deel van de klanten van de ex-werkgever benaderd? Dit betekent vaak meer dan twee klanten.
  • Heeft de ex werknemer de klanten van de ex-werkgever substantieel benaderd?
  • Op welke wijze wordt de ex-werkgever beconcurreerd? Gebruikt de werknemer daarbij kennis en gegevens die hij heeft opgedaan tijdens het dienstverband bij de ex-werkgever?
  • Wat is het doel van de ex-werknemer? Is het doel van de ex-werknemer gericht op het bewegen van klanten om mee te gaan?

Uit rechtelijke uitspraken blijkt dat deze vier punten vaak als uitgangspunt worden genomen voor de vraag of de werknemer onrechtmatig gehandeld ten opzichte van zijn ex-werkgever. Ook is het mogelijk dat rechter besluit op andere gronden dat de werknemer onrechtmatig handelt.

Uit de praktijk

Twee werknemers starten een bedrijf in dezelfde branche als hun werkgever. Zij vestigden zich op de hoek van de straat en begonnen een soortgelijk bedrijf. Er was geen concurrentiebeding of relatiebeding afgesproken. Toen de werkgever op straffe van een dwangsom een zaak aanspande tegen het tweetal stelde de rechter de ex-werkgever in het gelijk. De Rechtbank oordeelde dat er sprake zou zijn van onrechtmatig handelen door een vestiging te openen in de directe nabijheid van zijn bedrijf. De kans om klanten te beïnvloeden met wie zij goed contact hadden bij hun ex-werkgever was volgens de rechter zo groot dat zij hun activiteiten moeten staken op straffe van een dwangsom.

Verwante informatie

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart