Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Wijzigingen arbeidsrecht per 1 januari 2015

Per januari 2015 vinden er een aantal wijzigingen plaats in het arbeidsrecht. Partner Personeel en Organisatieadvies zet de belangrijkste punten op een rij.

Proeftijd

Na 1 januari 2015 mag er alleen een proeftijd met een werknemer worden overeengekomen ingeval er een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van langer dan zes maanden of een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd met de werknemer wordt aangegaan. Hiervan kan bij CAO niet worden afgeweken. Indien de nieuwe werkgever kan worden gezien als opvolgend werkgever, mag alleen een proeftijd worden opgenomen, indien de werkgever een geheel nieuwe functie gaat bekleden. Lees meer: proeftijd bij tijdelijke arbeidsovereenkomsten.

Concurrentiebeding

In een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd mag een werkgever na 1 januari 2015 enkel nog een concurrentiebeding opnemen, indien voldoende gemotiveerd in de arbeidsovereenkomst is omschreven welke zwaarwichtige bedrijfsbelangen daartoe noodzaken. Dit geldt mogelijk ook voor het relatiebeding. Lees verder: het concurrentiebeding bij de tijdelijke arbeidsovereenkomst.

Aanzegverplichting

Vanaf 1 januari 2015 zal een aanzegverplichting in het leven geroepen worden voor de werkgever. De werkgever is dan verplicht een werknemer met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van zes maanden of langer schriftelijk te informeren of de arbeidsovereenkomst wordt voortgezet en zo ja, onder welke voorwaarden. Dat moet uiterlijk één maand voor het aflopen van de arbeidsovereenkomst gebeuren. Indien de werkgever dit nalaat en de arbeidsovereenkomst wordt niet voortgezet, dan is de werkgever een vergoeding van maximaal één maandloon aan de desbetreffende werknemer verschuldigd. Het arbeidscontract eindigt wel gewoon. Lees verder: opzegtermijn en aanzegplicht bij tijdelijke contracten.

Van toepassing op contracten op of na 1-1-2015

De nieuwe regelgeving is van toepassing op alle arbeidsovereenkomsten die zijn aangegaan op of na 1 januari 2015 en arbeidsovereenkomsten die eindigen op of na 1 februari 2015. Controleer in november 2014 al welke arbeidsovereenkomsten op 1 februari 2015 aflopen en informeer de betreffende werknemer  uiterlijk op 31 december 2014 schriftelijk of de arbeidsovereenkomst voortgezet zal gaan worden EN onder welke voorwaarden.

 

Wet Werk en Zekerheid

 

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart