Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Tijdelijke contracten lopen niet meer automatisch af

Werkgevers dienen alert te worden en te zijn bij de aanstelling van tijdelijk personeel. Tijdelijke arbeidsovereenkomsten lopen niet meer automatisch af.

Hoe zat het ook alweer?

Arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd eindigen altijd ‘van rechtswege’, tenzij schriftelijk is vastgelegd dat voorafgaande opzegging nodig is. De werkgever hoeft dus niet ‘op te zeggen’, maar het zou mooi zijn als de werknemer wat meer duidelijkheid kan krijgen over al dan niet verlenging van het contract.

Aanzegtermijn en opzegtermijn

Daarom stelt het kabinet nu voor om bij afloop van tijdelijke contracten van zes maanden of langer een wettelijke aanzegtermijn van één maand op te nemen. De werkgever moet de werknemer daardoor uiterlijk een maand voor het einde van de arbeidsovereenkomst van rechtswege, schriftelijk informeren over het al dan niet voortzetten van de arbeidsovereenkomst met de werknemer, alsmede over de voorwaarden waaronder de arbeidsovereenkomst eventueel kan worden voortgezet. De aanzegtermijn geldt ook voor opvolgende contracten van zes maanden of langer.

Opzegtermijn en aanzeg termijn contracten

Vergeten op te zeggen? Wat nu?

Het is niet zo dat arbeidsovereenkomsten automatisch worden verlengd als werkgevers zich niet aan de aanzegtermijn houden. Wel moeten ze een vergoeding betalen. Als de aanzegging niet plaatsvindt, maar het contract wel afloopt, kost dit de werkgever een maandsalaris. Als de aanzegging bijvoorbeeld een week te laat plaatsvindt, moet de werkgever een weeksalaris betalen.

Een aantal tips;

  • Als u voornemens bent om een arbeidsovereenkomst op te zeggen dan dient u dit minimaal 1 maand voordat te overeenkomst afloopt te doen. Wellicht is het verstandig om dit bij aanvang van de overeenkomst al te doen of dit mee te nemen in de overeenkomst. Bij een te late aanzeggen dient de werkgever 1 maand salaris doorbetalen. 
  • Ook dient men de beëindiging schriftelijk te doen voor de werkgever is het van belang dat hij kan aantonen dat de werknemer op tijd de aanzegging heeft ontvangen. De aangetekende brief is nog steeds een goede oplossing.
  • Ook moet het duidelijk zijn dat het gaat om een aanzegging, dus duidelijk dat men niet voornemens is om de arbeidsovereenkomst te verlengen. Mocht men wel willen verlengen dan moeten de condities helder zijn. 
  • Aanzeggen moet wanneer de werkgever besluit om het tijdelijke contract niet te verlengen, maar ook als de werkgever besluit om het dienstverband wél voort te zetten. Dat laatste wordt nog wel eens vergeten, maar is dus wel verplicht. 

 

Check uw arbeidsovereenkomsten

Arbeidsovereenkomsten zijn onderhevig aan veranderde wet- en regelgeving. Wanneer u al jaren met hetzelfde model arbeidsovereenkomst werkt, kan het gebeuren dat deze niet meer actueel zijn. Check uw arbeidsovereenkomsten daarom en actualiseer ze van tijd tot tijd.

Verwante informatie

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart