Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Rechtspraak dwingt zorgverzekeraar slapend dienstverband te beëindigen,

De rechtbank in Gelderland heeft bepaald dat een zorgverzekeraar het zogeheten slapende dienstverband met een arbeidsongeschikte werknemer moet beëindigen en over moet gaan tot het uitbetalen van de transitievergoeding. Volgens de kantonrechter handelde de zorgverzekeraar in strijd met goed werkgeverschap.

De zorgverzekeraar schijnt niet tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan, maar het blijft wel  principiële bezwaren houden tegen het betalen van een transitievergoeding aan blijvend volledig arbeidsongeschikte werknemers.
Het is niet iets nieuws en het komt vaker voor dat werkgevers contracten met langdurige werknemers na twee jaar ziekte niet opzeggen. Op deze wijze hoopt men niet voor de transitievergoeding op te draaien na de twee jaar loondoorbetaling. Een slapend dienstverband voorkomt alsnog het uitbetalen van de vergoeding.

Wet compensatieregeling transitievergoeding

Per 1 april 2020 treedt de Wet compensatieregeling transitievergoeding in werking, die een einde moet maken aan dergelijke slapende dienstverbanden. De wet regelt dan dat werkgevers die na 1 juli 2015 de arbeidsovereenkomst met een langdurig zieke werknemer hebben opgezegd of zullen opzeggen, de transitievergoeding terug kunnen krijgen van het UWV.

Weigering dienstverband opzeggen

Mede omdat werkgevers de transitievergoeding uitbetaald vóór 1 april 2020 pas na die datum bij het UWV uitbetaald kunnen krijgen, weigeren veel werkgevers nog altijd om de arbeidsovereenkomst met een langdurig zieke werknemer op te zeggen.

In april van dit jaar heeft de rechtbank Limburg de Hoge Raad gevraagd uitspraak te doen over de problematiek rond het afdwingen van ontslag bij slapende dienstverbanden. De uitspraak wordt in het najaar verwacht. 

Advies

Partner Personeel & Organisatieadvies kan u behulpzaam zijn bij het samenstellen van de juiste arbeidsovereenkomst.

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart
sitemap | contact | privacy | beter vindbaar dotsolutions