Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Bij conflicten OR is hulp van een adviseur belangrijk

Uit recent onderzoek blijkt dat ruim de helft van de ondernemingsraden in de afgelopen vijf jaar te maken heeft gehad met conflicten die zij zelf niet tot een goed einde konden brengen. Ondernemingsraden lossen deze problemen het liefst op in onderling overleg, vaak met interne of externe hulp. Bijna nooit wordt de Bedrijfscommissie gevraagd te bemiddelen, dat blijkt uit een enquête die de Bedrijfscommissie eind 2019 hield bij ondernemingsraden.

Bijna altijd (93%) ging het om conflicten met de bestuurder. Er ontstaan ook conflicten tussen Ondernemingsraadsleden onderling (58%) en met collega’s (55%).

Bedrijfscommissie

De Bedrijfscommissie wil als door de SER ingestelde bemiddelaar graag weten wat Ondernemingsraden zoal doen om conflicten op te lossen. De OR gaat bij voorkeur in gesprek met de betrokkene en schakelt daarbij in acht van de tien gevallen hulp in. Dan gaat het vooral om een trainer of adviseur (95%), of een vakbond (80%) en in mindere mate om een advocaat (66%).

De ingeroepen hulp betreft vooral juridisch en inhoudelijk advies en richt zich niet zozeer op de samenwerking met betrokkenen in het conflict.

Poging om conflicten op te lossen

Bij onenigheid wordt de rechter bijna nooit benaderd. Ondernemingsraden raadplegen ook vrijwel nooit een mediator, de Bedrijfscommissie of een arbiter. 14% van de ondervraagde Ondernemingsraden doet geen enkele poging om het conflict op te lossen.

Veel ondernemingsraden kennen de Bedrijfscommissie niet of weten niet dat zij bemiddeling biedt, zo blijkt uit het onderzoek. 44% van de respondenten zegt niet goed op de hoogte te zijn van de diensten van de Bedrijfscommissie. Ruim de helft van de ondernemingsraden blijkt niet te weten dat de Bedrijfscommissie bemiddelt bij conflicten.

Training en advies

Bent u actief lid van een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging? Bent u ondernemer en dient u een OR of PVT op te zetten binnen de organisatie? Wilt u advies en ondersteuning tijdens het zetten van deze nieuwe stappen. Wij organiseren trainingen en cursussen in relatie tot de OR en PVT. Partner Personeel en Organisatieadvies is gespecialiseerd in:

Partner Personeel en Organisatieadvies heeft jarenlange ervaring binnen de HRM wereld. Klanten kiezen voor ons vanwege onze ruime ervaring in het MKB, onze ervaring in OR en PVT land, een nuchtere aanpak en de samenwerking met betrouwbare partijen.

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank over de ondernemingsraad vindt u tientallen artikelen. Heeft u deze artikelen al gelezen:

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart
sitemap | contact | privacy | webdesign dotsolutions