Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Mogelijk andere termijnen kiesrecht OR

De SER heeft geadviseerd om de wettelijke termijn voor het passief en actief kiesrecht te verkorten. Door deze mogelijk wijziging hoopt men op meer betrokkenheid van jongeren en flexwerkers Het voorstel is dat voor het actief en passief kiesrecht bij voorkeur dezelfde termijnen moeten gaan gelden. De termijn van het actief kiesrecht zou dan van zes maanden naar drie maanden kunnen gaan, en de termijn voor passief kiesrecht twaalf maanden naar zes maanden kunnen gaan.

Kiesdrempels

Kiesdrempels zouden een belemmering kunnen vormen voor de betrokkenheid van flexkrachten bij en hun deelname aan een Ondernemingsraad. De overheid benadrukt juist het belang van het betrekken van flexwerkers bij de OR.
Voor de SER zouden meer werknemers eerder en vaker moeten worden betrokken bij de medezeggenschap. Daarbij gaat het zowel om werknemers met een contract voor onbepaalde tijd als werknemers die op basis van andere contracten werkzaam zijn, zoals op tijdelijke basis.

Meer betrokkenheid

De termijnen voor actief en passief kiesrecht kunnen volgens de SER korter zijn dan de huidige wettelijke termijnen omdat binding met een organisatie al in een paar maanden ontstaat. Ook is het is aannemelijk dat iemand die lid is van de OR sneller kennis over de onderneming verwerft.  Een goede afspiegeling in de OR van alle werkenden is van groot belang. Daarin zijn jongeren en flexkrachten nu helaas (nog) vaak ondervertegenwoordigd.’ Uit het nalevingsonderzoek WOR blijkt dat bij de meeste bedrijven de flexibele schil op geen enkele wijze bij de OR betrokken is. Naarmate het aantal flexwerkers groter is, daalt het nalevingspercentage.

Gerelateerde informatie

Heeft u deze artikelen al gelezen:

Training en advies

Bent u actief lid van een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging? Bent u ondernemer en dient u een OR of PVT op te zetten binnen de organisatie? Wilt u advies en ondersteuning tijdens het zetten van deze nieuwe stappen. Wij organiseren trainingen en cursussen in relatie tot de OR en PVT. Partner Personeel en Organisatieadvies is gespecialiseerd in:

Partner Personeel en Organisatieadvies heeft jarenlange ervaring binnen de HRM wereld. Klanten kiezen voor ons vanwege onze ruime ervaring in het MKB, onze ervaring in OR en PVT land, een nuchtere aanpak en de samenwerking met betrouwbare partijen.

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart