Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Het wijzigen van arbeidstijden en arbeidsduur

Soms hebt u er als werkgever belang bij om de arbeidstijden of de arbeidsduur aan te passen.Maar kunt u dat zomaar doen? Kunt u als werkgever eenzijdig de arbeidstijden of arbeidsduur aanpassen terwijl er contractueel andere afspraken zijn gemaakt met de medewerkers? 

Wanneer?

De behoefte om arbeidstijden te wijzigen ontstaat doorgaans in tijden van drukte of juist te weinig drukte. Soms speelt het wanneer ploegendienst moet worden ingevoerd. Of juist wanneer een 2-ploegendienst moet worden omgezet naar een 3-ploegendienst. 

Het wijzigingsbeding

Allereerst is het van belang om te bekijken of er een wijzigingsbeding is opgenomen in de arbeidsovereenkomst. Als er geen wijzigingsbeding is opgenomen kunt u niet zomaar de arbeidstijden veranderen tenzij u aannemelijk kunt maken dat er sprake is van omstandigheden die de wijziging noodzakelijk maken. Is er wel een wijzging dan mag u de werktijden echter ook dan onderbouwd: er moet sprake zijn van zwaarwichtig bedrijfsbelang. 

De CAO

Het is verstandig om er toch even de CAO op na te kijken of er iets gezegd wordt over het wijzigen van arbeidstijden. 

Het personeelshandboek

De volgende vraag is of er in het personeelshandboek een artikel is opgenomen over de wijziging van arbeidstijden. Wanneer dit wel het geval is en de werknemer heeft voor akkoord getekend dan wordt het een stuk gemakkelijker. 

De rol van de OR of personeelsvertegenwoordiging

Heeft de OR ook nog iets te zeggen wanneer u arbeidstijden wilt wijzigen? Of de PVT? Dat is zeker het geval. In ons artikel over instemmingsrecht OR bij wijziging personeelshandboek wordt nader beschreven wat artikel 27 van de WOR (Wet Ondernemingsraden) hierover zegt.

Lees ook: Personeelsvraagstukken binnen het MKB

Verwante informatie

HRM Advies

Partner Personeel & Organisatieadvies biedt personeelsadvies en organisatieadvies. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op.

 

HRM advies in uw regio

 

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart