Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Voorbereiden op de WAB: dit moet je weten!

Vanaf 1 januari 2020 krijgen alle werkgevers en werknemers te maken met een grote wijziging in het arbeidsrecht met de naam, de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). 

De maatregelen van de WAB hebben als doel de te grote verschillen tussen vast werk en flexwerk te verkleinen. Flexwerkers krijgen volgens de WAB meer zekerheid en voor werkgevers moet het aantrekkelijker worden om een vast contract aan te bieden.

Hoge en lage WW-premie

  • Vanaf  januari 2020 moet de juiste premie worden afgedragen. De sectorpremie vervalt per 1 januari.
  • De lage WW-premie, 2,94% geldt voor werknemers met een vaste, schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en niet voor werknemers met een  oproepovereenkomst.
  • De lage WW-premie geldt ook voor:
  • Werknemers onder de 21 jaar die maximaal 48 uur (per aangiftetijdvak van vier weken) of 52 uur (per aangiftetijdvak van een kalendermaand) verloond hebben gekregen.
  • Voor een leerling die in de organisatie werkzaam is en de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) volgt.
  • Werkgevers die een uitkering werknemersverzekeringen (WW, ZW, WIA, WAO, WAZO) betalen als werkgeversbetaling of als eigenrisicodrager. De lage WW-premie is verschuldigd over dit deel van de betaling aan de werknemer.
  • De hoge WW-premie, 7,94% geldt voor alle andere dienstverbanden die niet als dienstverband voor onbepaalde tijd gelden, zoals de oproepovereenkomst.

Oproepkrachten: aanbod voor vaste uren na 12 maanden

Werkgevers moeten met ingang van 1 januari 2020 oproepkrachten die langer dan 12 maanden in dienst zijn, een aanbod doen voor een vast aantal uren. Dat aantal uren moet gelijk zijn aan het gemiddelde aantal uren dat de oproepkracht in de voorgaande 12 maanden voor de werkgever werkte. De termijn van twaalf maanden gaat dus niet pas in per 1 januari 2020.

Ketenregeling: 3 tijdelijke contracten in maximaal 3 jaar

Vanaf 2020 kunnen werkgever en werknemer 3 tijdelijke contracten in maximaal 3 jaar aangaan. Het volgende, vierde contract is dan automatisch een vast contract. Tot en met 31 december 2019 geldt nog de regel van 3 tijdelijke contracten in maximaal 2 jaar.

Payrollwerkgevers: arbeidsvoorwaarden worden gelijk

Payrollwerkgevers moeten vanaf 1 januari 2020 hun payrollwerknemer minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden geven als de medewerkers die werken bij het bedrijf waar de payrollwerknemer gedetacheerd is.

Advies

Partner Personeel & Organisatieadvies kan u behulpzaam zijn bij het samenstellen van de juiste arbeidsovereenkomst.

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart