Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Liegen tijdens sollicitatieprocedure reden tot ontslag

Liegen tijdens de sollicitatieprocedure kan behoren tot dringende reden voor ontslag op staande voet. Van werknemers mag verwacht worden dat zij informatie verstrekken aan de werkgever die klopt. Echter: u moet goed bij de les blijven als werkgever en weten waar u aan begint.

Wat is liegen?

Onjuiste informatie verstrekken tijdens de sollicitatieprocedure: waar moet u dan aan denken?

  • medewerkers die aangeven een over een bepaald diploma te beschikken maar deze niet kunnen overleggen aan de werkgever
  • medewerkers die een titel dragen maar niet over deze titel beschikken
  • medewerkers die aangeven op de CV dat ze de functie van manager hadden bij de vorige werkgever terwijl blijkt dat dit niet zo was
  • medewerkers die op non-actief gezet zijn maar doen alsof ze zonder problemen bij de vorige werkgever zijn vertrokken

Leg het vast in het personeelshandboek

Voor werkgevers is het verstandig om in het personeelshandboek een passage op te nemen over dit onderwerp. Het personeelshandboek draagt bij aan het verstrekken van duidelijkheid. Mocht er al een zaak van komen dan staat u in alle gevallen sterker. Zie ook: personeelshandboek en liegen tijdens sollicitatieprocedure.

Praktijkvoorbeelden

  • Een werknemer die al vier jaar in dienst was bleek niet over een benodigd HBO-diploma te beschikken. De werkgever had daar wel al een paar keer om gevraagd. Toen de leugen uitkwam, volgde ontslag. De kantonrechter vond de gang van zaken echter onvoldoende voor een ontslag op staande voet, maar ontbond de arbeidsovereenkomst wel wegens een vertrouwensbreuk onder toekenning van een ontslagvergoeding.
  • Een werknemer die aangenomen was bij een accountantskantoor en op zijn CV had vermeld dat hij beschikte over de AA-titel werd op staande voet ontslagen toen bleek dat hij niet over deze titel beschikte. De kantonrechter oordeelde dat dit ontslag gerechtvaardigd was omdat de AA-titel nodig was voor zijn functioneren en het liegen hierover niet paste bij de vertrouwensfunctie die de accountant vaak heeft voor ondernemers.

Lees ook: personeelshandboek en liegen tijdens sollicitatieprocedure.

 

Verwante informatie

HRM Advies inzake ontslag en reorganisatie

Partner Personeel & Organisatieadvies adviseert bij de ontslagaanvraag, reorganisatie, arbeidsconflict etc. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op.

 

HRM advies in uw regio

 

 

 

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart