Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Liegen in het CV kan strafbaar zijn

Ondanks het feit dat het dankzij sociale media steeds eenvoudiger wordt om de inhoud van CV’s te controleren op leugens blijven er nog steeds kandidaten die hun CV op pimpen m.b.t. werkervaring en opleiding. Vaak zijn bedrijven tijdens sollicitatieprocedures goedgelovig in de kandidaten, m.n. wanneer het CV er passend uit ziet en de kandidaat een eerste goede indruk achterlaat.

Werkgevers checken vaak te weinig

Men gaat er vaak ook klakkeloos van uit dat kandidaten de opgegeven opleidingen doorlopen hebben al dan niet met een diploma. Maar vragen om de diploma’s mee te nemen dan wel in een vervolggesprek in te mogen zien gebeurt te weinig. Ook het natrekken van referenties wordt veelal nagelaten daar kandidaten deze vraag makkelijk omzeilen door aan te geven dat hun huidige werkgever niet op de hoogte is hun sollicitatie en het vervelend vinden wanneer deze er lucht van krijgt.
In de huidige economische crisis knutselen kandidaten mogelijk nog meer aan hun CV dan voorheen. Met de grote concurrentie op de arbeidsmarkt schrijven sollicitanten hun CV zoveel mogelijk toe naar de eisen van de gevraagde functie, met alle gevolgen van dien.

Zorgvuldigheid geboden

Zo hebben wij ooit mogen ervaren dat er een kandidaat reageerde op de vacature van Plantmanager bij een Technisch productiebedrijf. Uiteindelijk was deze kandidaat al anderhalf jaar geleden op non actief was gesteld bij zijn laatste werkgever. Zijn CV was sluitend en hij had werkervaring in een gelijksoortige omgeving. Bovendien wist hij ons de indruk te geven dat hij druk was met in zijn huidige baan en hij zou het op prijs stellen dat het kennismakingsgesprek zou plaatsvinden aansluitend aan een klantbezoek in de regio van onze opdrachtgever. Door een paar vragen van ons bleek de kandidaat dus al geruime tijd niet meer werkzaam te zijn bij het bedrijf. Uiteraard was hij die dag ook niet op klantenbezoek in de regio maar zoals in het gesprek bleek “even op visite bij een kennis in de nabijheid”.

Strafbaar!

In principe is iemand die een CV aanbiedt met verzonnen feiten strafbaar in het kader van valsheid in geschrifte. Echter er is een groot grijs gebied m.b.t. de echte werkervaring en deze is voor een deel te checken door referenties na te trekken.

Antecedentenonderzoek of Pre-employment screening

Zeker bij leidinggevende functies of functies waarbij integriteit een grote rol speelt is het aan te bevelen een antecedentenonderzoek of pre-employment-screening te laten verrichten

Vermelding in de arbeidsovereenkomst

Verder is het verstandig om in de arbeidsovereenkomst een artikel te vermelden waarin expliciet staat beschreven dat de gegevens, door kandidaat verstrekt middels het CV en in het gesprek, juist zijn. Mocht dit uiteindelijk niet kloppen dat het dan een reden voor werkgever kan zijn om de kandidaat te ontslaan.

Verwante informatie

Werving en selectie van uw medewerkers

Partner Personeel & Organisatie verzorgt de werving- en selectie van medewerkers. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden? Neemt u dan contact met ons op!

 

HRM advies in uw regio

 

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart