Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Initiatiefrecht OR

Meestal wordt niet expliciet genoemd dat de Ondernemingsraad gebruik wil maken van het initiatiefrecht. Veelal stelt de OR gewoon iets voor tijdens de overlegvergadering, zonder verwijzing naar dit recht. Er wordt dan informeel over het voorstel van de Ondernemingsraad gesproken zonder dat daaruit conclusies worden getrokken.

Verwijzing WOR

Or-leden menen soms dat elke verwijzing naar de WOR averechts werkt. De bestuurder zou het initiatief van de OR als bemoeizucht kunnen beschouwen. De OR zou daarmee ook op de stoel van de bestuurder (en/of het MT) gaan zitten. Het is leuk om een informele denktank voor de bestuurder te zijn, maar een formele benadering is beter. Meld dus dat het gaat om het initiatief volgens artikel 23.

Formele route

De formele route is dat het voorstel ‘ten minste éénmaal’ in een overlegvergadering moet worden besproken. Na dat overleg moet de bestuurder zo spoedig mogelijk schriftelijk beargumenteerd meedelen of en in hoeverre hij het voorstel overneemt. De bestuurder kan het voorstel niet zomaar mondeling afdoen, maar is verplicht daar een weloverwogen schriftelijk besluit over te delen.

Training en advies

Bent u actief lid van een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging? Bent u ondernemer en dient u een OR of PVT op te zetten binnen de organisatie? Wilt u advies en ondersteuning tijdens het zetten van deze nieuwe stappen. Wij organiseren trainingen en cursussen in relatie tot de OR en PVT. Partner Personeel en Organisatieadvies is gespecialiseerd in:

Partner Personeel en Organisatieadvies heeft jarenlange ervaring binnen de HRM wereld. Klanten kiezen voor ons vanwege onze ruime ervaring in het MKB, onze ervaring in OR en PVT land, een nuchtere aanpak en de samenwerking met betrouwbare partijen.

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank over de ondernemingsraad vindt u tientallen artikelen. Heeft u deze artikelen al gelezen:

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart