Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Werving en selectie transport & logistiek

Bij de werving en selectie in de transportsector komt veel kijken. Doordat u te maken hebt met het vervoer van goederen ben u in uw werving- en selectieproces op zoek naar mensen die stressbestendig zijn. Wat als u een distributiechauffeur in dienst krijgt die moeilijk om kan gaan met stress? Of u voert een sollicitatiegesprek voor de functie van internationaal chauffeur terwijl de sollicitant net vader is geworden?

Aanpak

Bij werving & selectie in de transport en logistiek gebruikt gebruikt Partner Personeel & Organisatieadvies de 3W methodiek: Wat, Waar en Wie?

 • Wat zoekt u?

  Wij willen eerst helder krijgen wat u precies zoekt. Een transportcoördinator, logistiek medewerker, logistiek manager, manager transport of een chauffeur? Het helder hebben van wat men precies zoekt is belangrijk voor de vacaturevermelding, en voor de selectie van de juiste media.

 • Waar zoekt u?

  Nadat helder is wat men zoekt worden er gemotiveerde keuze gemaakt bij de inzet van de media. Door hier vooraf helder te krijgen wat u wilt kunt u efficiënter en vlotter starten met het wervn selecteren van een medewerker voor uw transportafdeling.

 • Wie zoekt u?

  Tijdens de selectiegesprekken wordt door ons ook veel aandacht besteed aan de persoonlijke eigenschappen van de kandidaten. Buiten het feit dat de kandidaat over de juiste competenties moet beschikken (denk aan een stressbestendige transportplanner) is het ook belangrijk dat de kandidaat beschikt over eigenschappen die passen binnen het team of de organisatie. Hiervoor maken wij gebruik van de door ons ontwikkelde persoonlijkheidsanalyse. Voor leidinggevende functies gebruiken wij ons assessment voor leidinggevenden en managers

Geheel ontzorgd!

Partner Personeel & Organisatieadvies helpt u bij het opstellen van een functieprofiel tot het houden van de sollicitatiegesprekken en het voorstellen van geselecteerde kandidaten. Maar ook de administratieve afhandeling van het proces kunt u aan ons over geven. Ons gezamenlijke doel is het vinden van de geschikte medewerker voor uw transportafdeling.

Recruitment in de transport

Bij de werving en selectie in de transportsector is het essentieel om van te voren in kaart te brengen wat u verlangt van een nieuwe werknemer. Partner Personeel & Organisatieadvies heeft inmiddels jarenlange ervaring met het werven en selecteren van:

 • Beroepschauffeur

  Partner Personeel & Organisatieadvies is gespecialiseerd in de werving & selectie van beroepschauffeurs. Ervaring in de transport en logistiek zijn een must bij het rekruten van de juiste chauffeur.

 • Distributiechauffeur

  Een distributiechauffeur dient stressbestendig te zijn. De distributiechauffeur moet per dag zo’n 30 – 40 adressen bezoeken en moet hier zijn goederen laden en lossen. Dit betekent dat de distributiechauffeur onder hoge tijdsdruk moet kunnen werken. Ook zijn de plaatsen waar de distributiechauffeur zijn goederen moet laden en lossen niet altijd makkelijk bereikbaar . Hij dient te beschikken over goede rijvaardigheden. Hij moet dit ook toe kunnen passen onder tijdsdruk.

  Werkwijze: distributiechauffeur

  Partner Personeel & Organisatieadvies helpt u bij de werving en selectie van een distributiechauffeur. Wij gaan met u in gesprek en kijken welke eisen u stelt aan een distributiechauffeur. Wij vertalen dit naar een vacaturetekst en het uitzetten van het juiste medium voor de vacature.

  Een chauffeur is meer dan iemand die chauffeurt. Het klinkt nogal logisch maar toch wordt er vaak gedacht dat een chauffeur alleen maar op een vrachtwagen rijdt. Er komen echter tal van andere zaken bij het beroep van chauffeur kijken.

  De eisen die werkgevers stellen aan een klantgerichte houding worden steeds hoger. Partner Personeel & Organisatieadvies weet uit ervaring dat veel organisaties het belangrijk vinden dat chauffeurs zuinig kunnen rijden. Om kosten te kunnen besparen en efficiënter te werken.

 • Internationaal chauffeur

  Volgens een onderzoek van TLN en EVO heeft de transportsector in de toekomst te maken met een tekort aan chauffeurs. Met name internationale chauffeurs. Reden te meer om een goede werving- en selectieprocedure in gang te zetten om talentvolle chauffeurs aan het werk te krijgen in de transportbranche. Een internationaal chauffeur is veel op pad. Is vaak voor een aantal dagen van huis.

  Steeds hogere eisen

  Van een internationaal chauffeur wordt verwacht dat hij zelfstandig te werk gaat. Dat hij verantwoording neemt waar het gaat om de rust- en rijtijden en voor het onderhoud van zijn vrachtwagen volgens de internationale richtlijnen. In de huidige economische situatie is het aantal reacties op een vacature doorgaans erg groot. Partner Personeel & Organisatieadvies heeft jarenlange ervaring n de werving- en selectie in de transport branche. Uit deze ervaring blijkt dat de functie van internationaal chauffeur meer van de werknemer vraagt dan distributiechauffeur zijn. Het is van belang deze zwaarte meet e nemen in de erving en de selectie van de chauffeur.

 • Chauffeur internationaal transport

  Partner Personeel & Organisatieadvies herkent de volgende valkuil bij de werving een selectie van een internatinaal chauffeur. Regelmatig zijn de sollicitanten jonge enthousiaste chauffeurs die graag internationaal willen gaan rijden. Vaak hebben deze chauffeurs nog geen relatie en/of kinderen. Wanneer dit echter aan de orde komt voor de chauffeur blijkt internationaal transport een stuk minder aantrekkelijk. Partner Personeel & Organisatieadvies helpt u bij het selecteren van de juiste internationale chauffeur voor uw transportafdeling. Wij helpen u bij het opstellen van een vacaturetekst met duidelijke eisen. En wij helpen u bij de werving en selectie.

 • Bakwagenchauffeur

  U bent op zoek naar een bakwagenchauffeur binnen uw organisatie. Een bakwagenchauffeur rijdt vaak nationaal en levert producten af op de afgesproken plaats. Het is van belang dat de chauffeur zeer rijvaardig is. Om te laden en te lossen moet de bakwagenchauffeur zich soms weten te bewegen in nauwe steegjes. Ook is het van belang dat de bakwagenchauffeur fysiek in orde is. Vaak moet hij een handje helpen bij het laden en lossen van de goederen. De bakwagenchauffeur moet dit fysiek aan kunnen.

  Een klantvriendelijke bakwagenchauffeur

  Bij de werving en selectie van een bakwagenchauffeur is het van belang rekening te houden met 2 voorwaarden: Een bakwagenchauffeur ontmoet doorgaans veel van uw klanten. Soms heeft een bakwagenchauffeur 15-20 laad- en losadressen per dag. Dat betekent dat de chauffeur veel klantcontact heeft. Het is van belang dat hij duidelijk en vriendelijk met de klant communiceert en daarmee een visitekaartje wordt voor uw organisatie. Partner Personeel en Organisatieadvies helpt u bij de werving en selectie van de bakwagenchauffeur. Doordat er een straks planningschema wordt gehanteerd bij het laden en lossen van goederen moet de bakwagenchauffeur bestand zijn tegen tijdsdruk. Hieraan gekoppeld is dat de bakwagenchauffeur in staat moet zijn om onder grote tijdsdruk zijn vrachtwagen netjes te blijven besturen.

 • Chauffeur nationaal transport

  Het is zorgwekkend te noemen dat men bij de werving en selectie van een chauffeur nationaal transport bij Oost-Europese chauffeurs uitkomt. De huidige markt in de transportwereld laat zien dat er een tekort is aan (jonge) chauffeurs nationaal transport. Op dit moment zijn veel chauffeurs ouder dan 45. Dit laat zien dat binnen nu en 10-15 jaar er sprake is van serieuze vergrijzing in de transportwereld.

  Eisen chauffeur nationaal transport

  Een chauffeur nationaal transport moet van alle markten thuis zijn. Hij komt in contact met verschillende mensen: zijn werkgever, klanten, collega?s, maar ook andere weggebruikers. Bovendien hebben chauffeurs de taak om de goederen van hun klanten, binnen een bepaalde termijn en volgens strikte veiligheidsregels, in perfecte staat te leveren. Van een chauffeur nationaal transport wordt verwacht dat hij niet alleen de wegcode kent, maar ook een hele waslijst van reglementen, apparaten en documenten. Een professionele chauffeur moet ook zowel mentaal als vaktechnisch sterk zijn. Hij moet stressbestendig zijn, autonoom kunnen werken en zin voor discipline hebben. Daarnaast moet hij over voldoende kennis bezitten om vlot te kunnen omgaan met onder andere rij- en rusttijden, de tachograaf, transportdocumenten en uiteraard zijn lading, die soms uit gevaarlijke goederen kan bestaan.

 • Chauffeur personenvervoer

  Bij de werving en selectie van personenvervoer kunt u denken aan:

  • taxichauffeurs
  • buschauffeurs

  Recruitment taxichauffeurs

  Een taxichauffeur moet klantvriendelijk zijn. De taxichauffeur moet communicatief vaardig zijn. Hij moet een uitstekende chauffeur zijn die zich in alle verkeerssituaties kan redden. Ook wanneer hij onder tijdsdruk staat. Bij het recruitment van taxichauffeurs is het van belang in te zetten op deze vaardigheden.

  Recruitment buschauffeur

  Een buschauffeur moet onder tijdsdruk kunnen worden. Het is van belang dat de bus op tijd is. En daar is de buschauffeur verantwoordelijk voor. Hierbij moet hij zich bewegen binnen de gestelde verkeersregels. Ook moet de buschauffeur professioneel met zijn klanten om kunnen gaan.

  Agressie onder taxichauffeurs en buschauffeurs

  Taxi- en buschauffeurs krijgen steeds vaker te maken met agressie in het verkeer. Het is steeds belangrijker geworden dat een taxichauffeur of buschauffeur een autoriteit is waar passagiers niet over heen walsen. Partner Personeel & Organisatieadvies helpt u bij de werving- en selectie van een taxichauffeur of een beroepschauffeur.

 • Heftruckchauffeur

  Een heftruckchauffeur is verantwoordelijk voor de ontvangst, de opslag, de voorbereiding en het distributie gereed maken van goederen. Een heftruckchauffeur is werkzaam op de logistieke afdeling van het bedrijf en werkt samen met andere heftruckchauffeurs, orderpickers en zijn leidinggevenden.

  Werkwijze: heftruckchauffeur

  Partner Personeel & Organisatieadvies helpt u bij de werving en selectie van een heftruckchauffeur. Wij gaan met u in gesprek en kijken welke eisen u stelt aan een heftruckchauffeur. Partner Personeel & Organisatieadvies helpt u bij het opstellen van een functieprofiel tot het houden van de sollicitatiegesprekken en het voorstellen van geselecteerde kandidaten voor de functie van heftruckchauffeur. Maar ook de administratieve afhandeling van het proces kunt u aan ons over geven. Ons gezamenlijke doel is het vinden van de geschikte heftruckchauffeur voor uw transportafdeling.

 • Chauffeur gevaarlijke stoffen

  Een recruiter die start met de werving en selectie van een chauffeur gevaarlijke stoffen dient zich te realiseren dat deze chauffeur een grote verantwoordelijkheid met zich mee draagt. Het vervoeren van gevaarlijke stoffen brengt extra risico’s met zich mee.

  ADR certificaat

  Een chauffeur die gevaarlijke stoffen vervoert moet naast de basisopleiding beroepschauffeur een aanvullende cursus volgen om aan de eisen van dit specifieke vervoer te voldoen. Dit schrijft de Europese overeenkomst voor het vervoer van gevaarlijke stoffen (ADR) voor.

  In ieder geval heeft u het basiscertificaat nodig: het ADR-vakbekwaamheidscertificaat. Voor het vervoer van enkele specifieke gevaarlijke stoffen zijn aanvullende certificaten vereist. U kunt hierbij denken aan modules voor tankvervoer, explosieven en radioactieve stoffen en huishoudelijk klein chemisch afval.

 • Tankwagenchauffeur in transportsector

  Volgens een onderzoek van TLN en EVO heeft de transportsector op termijn te maken met een tekort aan chauffeurs. Zeer regelmatig worden chauffeurs uit Oost-Europa ingezet om de tekorten op te vullen. Reden te meer om een goede werving- en selectieprocedure in gang te zetten om talentvolle tankwagenchauffeurs aan het werk te krijgen in de transportbranche.

  Internationaal en nationaal

  Een tankwagenchauffeur kan zowel nationaal als internationaal aan het werk. De tankwagenchauffeur vervoert doorgaans vloeibare stoffen in zijn tankwagen. Soms gaat dit ook om gevaarlijke stoffen. Het werk van een chauffeur op de tankwagen is dus heel veelzijdig. In elke situatie worden er andere eisen gesteld. In de huidige economische situatie is het aantal reacties op een vacature doorgaans erg groot.

 • Chauffeur groot transport in transportbranche

  Een groot transport blijft altijd indrukwekkend om te zien. Het vervoer van grote watertanks met een capaciteit van 35000 liter. Of het vervoeren van onderdelen van een stalen brug met een lengte van 24 meter. Duidelijk is dat een chauffeur groot transport een staaltje vakwerk aflevert wanneer hij zijn producten van A naar B vervoerd.

  Chauffeur vereist vakmanschap

  Partner Personeel & Organisatieadvies spreekt uit ervaring wanneer wij zeggen dat het werven van een distributiechauffeur iets totaal anders is dan het werven en selecteren van een chauffeur groot rijbewijs. Vrijwel iedereen die interesse heeft kan zijn vrachtwagen rijbewijs halen en een vrachtwagen besturen. Maar chauffeur groot transport vraagt absolute vakkundigheid.

  Druk en verantwoordelijkheid

  Vaak staat de chauffeur groot transport onder grote druk. De producten die hij vervoerd omvatten duizenden tot miljoenen euro’s aan kapitaal. Er rust een giga verantwoordelijkheid op zijn schouders. Partner Personeel & Organisatieadvies helpt u bij de werving en selectie van een chauffeur groot rijbewijs. Wij kijken of de solicitant iemand is die onder grote druk kan werken. Dit zal naar voren komen in de gesprekken of tijdens het doen van een assessment. Ook kijken wij of de toekomstig chauffeur groot rijbewijs een excellent chauffeur. Juist in stressvolle situaties.

 • Transportcoördinator

  De transport coördinator heeft een spilfunctie op de afdeling. Een transport planner heeft een soort van leidinggevende functie of coördinerende functie. Hij stuurt medewerkers intern en extern aan. Een transport coördinator zorgt er voor dat ideeën van bovenaf geïmplementeerd worden op de werkvloer. Hij is verantwoordelijk voor de externe communicatie naar de klant in het logistieke proces. Ook heeft hij een belangrijke signaleringsfunctie. Wanneer er zich problemen voordoen in het proces van het transport dan is de transportcoördinator de aangewezen persoon om hier mee aan de slag te gaan.

  Werven op verantwoordelijkheid

  De functie van transport coördinator draagt veel verantwoording met zich mee. Partner Personeel & Organisatieadvies weet uit ervaring dat de transportplanner een ‘persoonlijkheid’ dient te zijn die stevig in zijn schoenen staat. In de werving en selectie van een transport coördinator is het sleutelwoord communicatie. De transport planner dient helder en duidelijk te communiceren. Zowel intern (logistieke administratie) als extern (klanten, buitendienst) moeten mensen kunnen bouwen op de transport coördinator. Het huidige economische tijd maakt dat u bij een uistaande vacatures veel reacties binnen krijgt. Dit vraagt dat u uiterst nauwkeurig bent in het werving- en selectieproces van de transportplanner. Partner Personeel & Organisatieadvies helpt u hierbij vanaf het opstellen van de vacature tot de administratieve eindafhandeling.

Recruitment functies in de logistiek

Werving en selectie in de logistiek voor o.a. de volgende functies

 • Werving en selectie logistiek medewerker

  Een logistiek medewerker houdt zich bezig met de goederenstroom binnen een bedrijf. Hij zorgt ervoor dat het hele productieproces zo soepel mogelijk verloopt. De uitdaging is om zo efficiënt mogelijk te werken. Dus met zo min mogelijk opslag en korte wachttijden voor de chauffeurs. Voor een logistiek medewerker is het belangrijk om overzicht te hebben. Een helikopterview. Vaak lopen de werkzaamheden zeer uiteen, van het maken van orders tot het laden en lossen van vrachtwagens.

  Veelzijdige baan: duizendpoot

  Het is duidelijk dat de logistiek medewerker een veelzijdige baan heeft. Bij de werving van een logistiek medewerker is het belangrijk de veelzijdigheid te benoemen in de vacature. Ook in de selectiefase is het de kunst te achterhalen of uw ‘toekomstig’ logistiek medewerker een duizendpoot is. Die inzetbaar is in de administratie maar ook in de efficiënte doorstroom van de goederen.

  Van A tot Z geregeld!

  Partner Personeel & Organisatieadvies verzorgt voor uw de volledige procedure waar het gaat om de werving en selectie van een logistiek medewerker. Wij helpen u bij het opstellen van een vacaturetekst met duidelijke eisen. En wij helpen u bij de selectieprocedure.

 • Administratief personeel transport en logistiek

  Partner Personeel en Organisatieadvies is gespecialiseerd in de werving en selectie van administratief personeel binnen de transportsector. Of het nu gaat om een controller, boekhouder, administratief medewerker, medewerker debiteurenbeheer, medewerker crediteurenbeheer!

  Een administratief medewerker in de transport en logistiek is een belangrijke schakel. Hij draagt de zorg voor de transportgerelateerde administratie en documenten. (zoals rit opvolgingsrapporten) Ook ondersteuning bij de transportplanning en transportschema’s behoort tot de taken. Maar ook de algemene functies zijn onmisbaar. Medewerker debiteurenbeheer, medewerker crediteurenbeheer.

 • Baliemedewerker magazijn

  Zoekt uw organisatie een baliemedewerker magazijn? Partner Personeel & Organisatieadvies kan u behulpzaam zijn bij de werving en selectie en recruitment van de medewerker servicebalie. 

  Verantwoordelijkheden

  Een baliemedewerker magazijn fungeert doorgaans als eerste aanspreekpunt bij de servicebalie. Klanten te woord staan is een belangrijk onderdeel in deze functie. Maar uiteraard dient de baliemedewerker ook te zorgen voor correcte afhandeling van bestellingen. Bovendien moet het magazijn ordelijk zijn ingericht, voorraden dienen correct te worden bijgehouden. In veel bedrijven ondersteunt de baliemedewerk bij het verzenden en ontvangen van goederen en soms bij orderpicken. 

  Gewenste attitude

  Servicegericht, klantgericht, dienstverlenend: dat zijn wel drie belangrijke sleutelwoorden in de functie van baliemedewerker. Een representatieve houding is van belang. Klanten vriendelijk kunnen ontvangen is een must. Maar een baliemedewerker moet ook kunnen omgaan met klachten. Communicatieve vaardigheden zijn dus van groot belang. Bovendien moet de baliemedewerker om kunnen gaan met stress en druk. 

  Vaardigheden

  Commercieel vaardig is belangrijk in deze functie. Maar de baliemedewerker moet ook kunnen organiseren en zelfstandig taken uitvoeren. Bij veel bedrijven moet men kunnen omgaan met geautomatiseerde orderverwerking. Adviesvaardigheden zijn van belang. 

 • Logistiek manager

  Bij de werving van een logistiek zwaargewicht, een logistiek manager, is het handig om te realiseren dat het begrip ‘logistiek’ een breed begrip is. Partner Personeel & Organisatieadvies heeft in de loop van de jaren gezien dat de definities nogal uiteenlopen. Er zit een groot verschil in deze functies. Dit loopt uiteen van het werken in een magazijn tot ‘zwaardere’ werkzaamheden waarbij een logistieke achtergrond een ‘must’ is.

  Wie zoekt u precies?

  Voor Partner Personeel & Organisatieadvies is het belangrijk om samen met de opdrachtgever, helder krijgt wat het bedrijf precies zoekt. Uit ervaring weten wij hoe belangrijk het is de logistieke opleiding op waarde te kunnen schatten. En hoe essentieel het is de zwaarte van de logistieke transportfunctie in te vullen. Door gebruik te maken van deze ervaring loopt u de kans veel tijd te besteden aan ‘achteraf’ ongeschikte kandidaten.

  Verkeerde reacties door onjuiste wervingskanalen

  Wanneer u vanaf stap een in het proces helder communiceert welke eisen u stelt in de zoektocht naar een logistiek manager voorkomt u dat u de verkeerde sollicitanten aantrekt. Het logistieke werkterrein is heel divers. U kunt denken aan een logistiek manager in een transport omgeving. Of een logistiek medewerker die distributie doet. Zowel nationaal als internationaal. Nog weer heel anders is de functie van logistiek manager in een warehouse, van een grote supermarktketen of beddenketen.

  Krapte op de markt

  In deze economische tijd is het aantal logistieke vacatures gering en het aanbod van logistiek geschoolde mensen groot. Gevolg is vaak een overweldigend aantal reacties. Partner Personeel & Organisatieadvies heeft dit regelmatig mogen ervaren bij de werving en selectie trajecten die zij mocht begeleiden. Dit waren trajecten voor de diverse functies binnen de logistiek. U kunt denken aan de functie van een manager logistiek die ook daadwerkelijk de logistiek manager van het bedrijf was. Ook heeft Partner Personeel & Organisatieadvies ervaring bij de werving en selectie van de logistiek manager, het logistieke geweten van het bedrijf zowel inhoudelijk, beleidsmatig als strategisch.

  Antecedenten onderzoek

  Bij de werving en selectie in de logistiek en transport is het belangrijk om een goed antecedenten onderzoek te doen. Het is bijzonder vervelend wanneer een bedrijf er na de proeftijd achter komt dat de logistiek manager niet aan de eisen vol doet. Belangrijk in deze trajecten is kennis over het werkelijke opleidingsniveau. Kortom er speelt veel bij een werving- & selectietraject van logistiek opgeleide mensen.

  Assessment

  Voor de functie van logistiek manager maken wij gebruik van de door ons ontwikkelde assessment voor leidinggevenden en managers.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Wilt u vrijblijvend met ons van gedachten wisselen over de werving en selectie in de transport en logistiek? Neemt u contact met ons op voor het maken van een afspraak.

 

Werving en selectie

recruitment, werving en selectie transport en logistiek

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart