Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Wanneer een bedrijf op basis van bedrijfseconomische noodzaak afscheid moet nemen van zijn medewerkers is het inschakelen van een HRM Adviseur een aanrader. Middels een voorbeeld illustreren wij waarom.

20 arbeidsovereenkomsten beeindigen

Het komt voor dat een bedrijf op basis van bedrijfseconomische noodzaak afscheid moet nemen van zijn medewerkers. Geen leuke ontwikkeling maar vaak een noodzakelijke ontwikkeling. In zo’n situatie kan de ondernemer zelf een beeindigingstraject opstarten en vervolgen maar hij kan ook gebruik maken van de dienstverlening van bureaus die hier ervaring mee hebben. Recent zijn wij gevraagd om een ondernemer te begeleiden bij een verzoek om de arbeidsovereenkomst te beëindigen van ruim 20 van zijn medewerkers.

Vaststellingsovereenkomst

In deze casus hebben wij in eerste instantie gekozen om met betrokken medewerkers in gesprek te treden om e.e.a. middels een vaststellingsovereenkomst op te lossen. Uiteraard is het belangrijk om betrokkenen goed te informeren inzake de noodzaak. De voorziene problemen indien geen actie wordt ondernomen en waarom gekozen is voor de vaststellingsovereenkomst. In deze fase was bijna de helft bereid om hun instemming hierin te verlenen.

Inbreng vakbonden

De overige betrokken waren niet bereid om dit proces op te lossen via een overeenkomst. Op advies van één van de medewerkers heeft een ieder zich aangesloten bij één van  de vakbonden zodat deze hun belangen kon vertegenwoordigen. Uiteraard moesten wij nu namens opdrachtgever een verzoek tot beëindiging van de arbeidsovereenkomsten indien bij het UWV. Onze praktijkervaring leert welke stukken wij bij de aanvraag mee moeten sturen en welke vragen men in een eerste reactie vraagt.

Bezwaar van de vakbond.

De aanvraag is dan ook snel in behandeling genomen waarna werknemers de gelegenheid kregen om hun bezwaar kenbaar te maken. Het bezwaar is opgemaakt door genoemde vakbond nadat zij de werknemers hadden gehoord. Een lijvig bezwaar van 7 pagina’s per werknemer. Dit kan een werkgever behoorlijk afschrikken. Wij hebben dit echter al vaker voorbij zien komen en kunnen dan ook vlot de rode draad in beeld brengen.  Snel werd duidelijk dat de grote lijn in elk bezwaar gelijk was, uiteraard was men het niet eens met de beweegreden van werkgever.

Beoordeling van de feiten

In het bezwaar kwamen regelmatig punten naar voren die onjuist waren. In een reactie van onze zijde konden wij, ook in samenspraak met werkgever, de nieuwe vragen en opmerkingen, moeiteloos pareren dan wel onderbouwen. Zoals gebruikelijk krijgt werknemer nogmaals de kans om op deze bijdrage te reageren. Het document bestond nu uit meer dan zeven pagina's waarbij men tal van nutteloze argumenten aandroeg.  Uiteraard is er de ontslagcommissie van het UWV die op basis van stukken en argumenten een beslissing neemt. In dit geval betekende het dat alle aanvragen zijn gehonoreerd.

Verwante informatie

Advies

Partner Personeel & Organisatieadvies kan u behulpzaam zijn bij de reorganisatie. Neemt u gerust contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart