Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Nieuw ontwerpadvies SER geeft PVT meer invloed pensioenen

Na de veranderde bevoegdheden voor de Ondernemingsraden inzake pensioenen is de SER ook van mening dat werknemers van kleine ondernemingen meer medezeggenschap moet hebben over de arbeidsvoorwaarde pensioen. Ingrijpende wetswijzigingen zijn daarvoor niet nodig en niet gewenst, zeggen de ontwerpers van een SER-advies.

Systeem WOR verstoren

PVT's instemmingsrecht geven over pensioenen kan, volgens dit ontwerpadvies, het systeem van de WOR verstoren en tot extra administratieve lasten leiden. Dat heeft te maken met de complexiteit ervan. De wetgever kan beter beginnen met het bekender maken van de bevoegdheden die medezeggenschapsorganen in kleine ondernemingen al hebben, binnen en buiten de WOR. Wel zou hun informatierecht en initiatiefrecht voor dit doel moeten worden versterkt. Verder kan de overheid erop toezien dat werkgevers én werknemers een beroep kunnen doen op makkelijk toegankelijke, onafhankelijke en betaalbare informatie, advies en ondersteuning.

Discussie in tweede kamer

Het ontwerpadvies is opgesteld in antwoord op een adviesaanvraag van de staatssecretaris van SZW. Aanleiding was een discussie in de Tweede Kamer over een eerder SER-advies over instemmingsrecht van ondernemingsraden over pensioenen.

Bestaande bevoegdheden voor PVT en PV binnen de WOR

De WOR kent een verlicht regime voor medezeggenschap in kleine ondernemingen dat wordt vormgegeven door de PVT (artikel 35c WOR) en de PV (artikel 35b WOR). De ondernemer kan in een onderneming met 10 tot 50 werknemers een PVT instellen en is verplicht dit te doen wanneer een meerderheid van zijn werknemers hierom vraagt. De PVT bestaat uit gekozen vertegenwoordigers. Indien in een onderneming geen PVT is ingesteld, dan is de ondernemer verplicht om ten minste tweemaal per jaar een PV te laten plaatsvinden. Anders dan de PVT is de PV geen vertegenwoordigend orgaan, maar een overleg tussen ondernemer en alle werknemers.

Rechten en bevoegdheden PVT

De rechten en bevoegdheden van de PVT en PV zijn beperkter dan die van de OR. In kleine ondernemingen is bewust gekozen voor een lichter medezeggenschapsregime en beperktere bevoegdheden, zodat ondernemers niet onevenredig worden belast. Rekening dient te worden gehouden met de financiële en organisatorische lasten die medezeggenschap voor kleine ondernemingen meebrengen.

Instemmingsrecht

De PV heeft op geen enkel onderwerp instemmingsrecht. De PVT heeft een beperkt instemmingsrecht. Dit ziet op voorgenomen besluiten met betrekking tot werktijdenregelingen, arbeidsomstandigheden en ziekteverzuimregeling. Zowel de PV als de PVT hebben naar huidig recht een adviesrecht voor bepaalde onderwerpen. De ondernemer dient de PV dan wel PVT in de gelegenheid te stellen advies uit te brengen over een voorgenomen besluit dat kan leiden tot een belangrijke verandering van de arbeidsvoorwaarden van ten minste een vierde van de in de onderneming werkzame personen. Het advies wordt op een zodanig tijdstip gevraagd dat het van wezenlijke invloed kan zijn op het te nemen besluit. De wetgever heeft in het midden gelaten of hij met voorgenomen besluiten het oog had op economische of sociale besluiten of op beide soorten besluiten. Duidelijk is in elk geval dat er in de huidige wettelijke regeling geen onderwerpen van het adviesrecht zijn uitgezonderd.

Pensioen een arbeidsvoorwaarde

De raad constateert dat ‘pensioen’ een arbeidsvoorwaarde is, zodat bij een belangrijke verandering hiervan voor ten minste een kwart van het personeel, adviesrecht geldt voor de PVT en PV. Op basis van de huidige wettelijke regeling kan de PVT met toestemming van de ondernemer een deskundige raadplegen. Voor de PV bestaat geen wettelijke grondslag om een deskundige te raadplegen.

Informatierecht

Voor wat betreft het informatierecht geldt dat de ondernemer gehouden is om desgevraagd tijdig alle inlichtingen en gegevens te verstrekken die de PVT voor de Deze verplichting geldt wanneer er geen PVT en ook geen OR is ingesteld. Zie artikel 35b lid 1 WOR. Van de ondernemingen met 10 tot 50 werknemers heeft 12% een PVT ingesteld en 16% een OR. Dat betekent dus dat de PVT vrij is om informatie op te vragen, ook met betrekking tot de pensioenregeling. Een verschil ten opzichte van een OR is dat bij een PVT de informatie ook mondeling verstrekt mag worden.

Gegevens verstrekken

Het informatierecht van de PV is generiek geformuleerd. De ondernemer is verplicht om minimaal eenmaal per jaar tijdens de personeelsvergadering mondeling of schriftelijk algemene gegevens te verstrekken omtrent de werkzaamheden en de resultaten van het afgelopen jaar, alsmede omtrent zijn verwachtingen dienaangaande in het komende jaar. Ook dient de ondernemer informatie te verstrekken inzake het gevoerde en te voeren sociale beleid. Informatie over de pensioenregeling(en) kan hierbij aan de orde komen. Daarnaast kan het onderwerp ‘pensioen’ worden geagendeerd tijdens een personeelsvergadering. De PVT en de PV hebben geen beroepsrecht bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam (OK). Wel kan bij de kantonrechter om naleving worden gevraagd van de rechten uit de WOR21.

Verwante informatie

HRM Advies

Partner Personeel & Organisatieadvies biedt begeleiding van de ondernemingsraad en personeelsvertegenwoordiging. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op.

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart