Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Pesten op de werkvloer

Uit een recent onderzoek blijkt dat ongeveer 16% van de werknemers regelmatig te maken heeft met pesten en intimidatie op de werkvloer. De impact is voor alle betrokkenen enorm.

Wat is pesten?

  • Sociaal isoleren: steeds dezelfde persoon negeren in gesprekken en niet meevragen voor de lunch.
  • Bespotten: constant grappen maken vanwege iemands uiterlijk, gedrag of privésituatie.
  • Roddelen: van één persoon alleen de negatieve kanten belichten.
  • Dreigen: iemand dreigen met het doorbrieven van zijn fouten aan de manager.
  • Lichamelijk geweld: iemand een duwtje geven of opsluiten. Sommige slachtoffers worden letterlijk in elkaar geslagen.
  • Seksuele intimidatie: intimiderende opmerkingen maken of iemand ongewenst aanraken.

Pesten op de werkvloer

Oorzaak ziekteverzuim

Werknemers die gepest worden, krijgen vaker gezondheidsklachten, verliezen hun baan en plegen soms zelfs zelfmoord. De angstcultuur binnen een bedrijf of organisatie,waarvan pesten en intimidatie een teken is, heeft echter ook een negatieve invloed op andere werknemers. Ook de negatieve kosten voor het bedrijf zijn enorm. Zo is vastgesteld dat het ongeveer 4 miljoen verzuimdagen per jaar oplevert met een geschatte kostenpost van 2,3 miljard euro. Alle reden om pestgedrag op het werk te voorkomen.

Onderzoek

Ui het onderzoek blikt dat in tijden van economische crisis de kans op pesten toeneemt. Bedrijven en organisaties gaan failliet of ontslaan mensen (vaak op grote schaal) om te overleven. Door de toenemende onzekerheid kan er een angstcultuur op de werkvloer ontstaan, met het daarbij gepaarde gevoel van onveiligheid. De “sterken” bepalen de sfeer en in- en uitsluiting is het gevolg. Een oplossing voor het probleem van pesten en intimidatie wordt in deze tijd van economische crisis en onzekerheid dan ook steeds urgenter.

Pestbeleid en protocol

De huidige oplossingen voor pestgedrag worden vooral gezocht in maatregelen als het opstellen van een protocol, het aanstellen van een vertrouwenspersoon of het instellen van een “niet acceptatie beleid”. Pesten wijst op een bedrijfscultuur uit balans maar heeft daarbinnen ook een zekere functie en komt uit logische ontstaansredenen voort. Vanuit een ander niveau en perspectief bekeken, gaat het erom de obstakels voor een humaan en integer personeelsbeleid niet zozeer te elimineren als wel te transformeren. Dit niveau kenmerkt zich door waarden als moed, compassie, kwetsbaarheid, vertrouwen, samenwerken en verbinden. Daarnaast vraagt dit andere perspectief ook van ons dat we onze denkpatronen los kunnen laten. Zie ook: hoe herken je pestgedrag op de werkvloer.

Verwante informatie

HRM Advies inzake ziekteverzuim

Partner Personeel & Organisatieadvies verzorgt begeleiding bij ziekte of verzuimvraagstukken maar ook bij het ontwikkelen van verzuimbeleid. U kunt bij ons terecht voor:

Wij hebben meer dan 15 jaar ervaring in het vak. Voordeel is dat u in gesprek gaat met een vakprofessional met veel praktijkervaring. We kennen het klappen van de zweep en kunnen daardoor buitengewoon gericht adviseren en handelen.

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart