Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Verborgen kosten ziekteverzuim

Bij ziekteverzuim zijn de kosten voor de ondernemer vaak groter dan men zich realiseert. Bij ondernemers die een verzuimverzekering hebben afgesloten wordt vaak vergeten dat deze verzekering meestal een eigenrisico kent, slechts een deel van de loonkosten overneemt, dat werkgever vaak zelf de werkgeverslasten dient te betalen. Bij een hoog verzuim (kortdurend) zal uiteindelijk de premie worden aangepast en wordt het verzuim in de basis weer duurder.

Breng verzuimkosten in beeld

Maar vaak worden verborgen kosten niet meegenomen in het berekenen van de “echte verzuimkosten” binnen een organisatie. Deze extra kosten bestaan uit de administratieve handelingen die een werkgever moet doen, het inhuren van een Bedrijfsarts (vaak niet in het verzekeringspakket), eventueel een bedrijfskundigen oordeel en als alles tegenzit ook het inschakelen van een mediator. Allemaal extra kosten die op het bordje van de werkgever komen te liggen.

Kosten ziekteverzuim

Vervanging inhuren

Een nog grotere kostenpost is het inhuren van een uitzendkracht om de werkzaamheden van de zieke werknemer over te nemen. Vaak heeft men snel zicht op de factuurkosten van deze uitzendkracht, uurloon, werkgeverslasten, reserveringen en een stevige marge voor het bureau waar de uitzendkracht voor werkt. Echter zijn er nog meer extra kosten namelijk begeleiding bij het inwerken en in het begin minder productief.

Ziekteverzuimbeleid

Vaak komen wij nog in contact met bedrijven waar er geen beleid is m.b.t. het ziekteverzuim en accepteert men het verzuim daar men niet of nauwelijks de werknemer aanspreekt op zijn of haar verantwoordelijkheid. Vooral in wat kleinere bedrijven komen dit soort gesprekken “te dichtbij”.
Maar de kosten van ziekteverzuim zijn directe kosten ten laste van uw resultaat. Elke verzuimdag minder draagt bij aan een (gezonder) bedrijfsresultaat.
Een duidelijke aanpak, het duidelijk inzichtelijk maken van het verzuim is dan ook iets wat snel financieel resultaat kan opleveren.

Analyse

Wilt u weten of er binnen uw organisatie sprake is van verborgen kosten door kortdurend (frequent) ziekteverzuim? Door middel van een korte analyse kan dit beoordeeld worden. Na de beoordeling krijgt u een overzicht wat de kosten van het verzuim voor uw organisatie zijn.

Verwante informatie

HRM Advies inzake ziekteverzuim

Partner Personeel & Organisatieadvies verzorgt begeleiding bij ziekte of verzuimvraagstukken maar ook bij het ontwikkelen van verzuimbeleid. U kunt bij ons terecht voor:

Wij hebben meer dan 15 jaar ervaring in het vak. Voordeel is dat u in gesprek gaat met een vakprofessional met veel praktijkervaring. We kennen het klappen van de zweep en kunnen daardoor buitengewoon gericht adviseren en handelen.

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart