Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Ziekteverzuim door conflicten werkvloer

Werkgevers en werknemers ondervinden veel schade door sluimerende conflicten op het werk. Vaak is het conflict oorzaak van langdurig verzuim. Partijen die bij een conflict betrokken zijn weten dit meestal niet bespreekbaar te maken, durven het niet bespreekbaar te maken of graven zich diep in totdat de bedrijfsarts op de hoogte wordt gebracht dat het conflict wellicht de oorzaak van het langdurig verzuim is. Het herstel gaat vaak langer duren dan wanneer het direct bespreekbaar was gemaakt. Vaak moet een mediator partijen bij elkaar brengen. Snelle erkenning van het conflict, het direct bespreekbaar maken  hiervan bespaart narigheid en onnodige kosten.

Op tijd (h)erkennen is de eerste winst

Voor elk conflict geldt dat oplossen altijd begint met het (h)erkennen dat er een conflict is. Er is een conflict waar een oplossing voor moet komen (herkennen), of men speelt zelf een rol in het conflict (erkennen). Een conflict kan gepaard gaan met verzuim. De kans dat de bedrijfsarts in beeld komt is dan ook groot. De vraag is echter of de zieke ook arbeidsongeschikt is. Vaak blijkt dat er geen medische noodzaak te zijn om thuis te blijven. De bedrijfsarts is bevoegd om dit vast te stellen. Indien er geen medische redenen is dan is het verstandig om de bedrijfsarts uit de buurt te houden omdat het dan vaak nog langer gaat duren.

Conflicten op de werkvloer

Signalen

Het is belangrijk om snel te signaleren of de reden van verzuim een conflict is. Zowel door werkgever, werknemer en bedrijfsarts. Indien blijkt dat het conflict reden van verzuim is dan is het verstandig om het uit het verzuimtraject te halen en met de werknemer een periode van betaald verzuim af te spreken, de periode waarin het conflict wordt besproken, ook wel stecr periode genoemd, een periode van maximaal 10 dagen waarin oplossingen worden gezocht voor het conflict of dat partijen tot de conclusie komen dat verder samenwerken geen optie meer is. Toon als werkgever initiatief door conflicten of signalen van direct te bespreken. Wie het conflict vermijdt laat dit onderhuids door sudderen totdat het gaat exploderen.

Verwante informatie

HRM Advies inzake ziekteverzuim

Partner Personeel & Organisatieadvies verzorgt begeleiding bij ziekte of verzuimvraagstukken maar ook bij het ontwikkelen van verzuimbeleid. U kunt bij ons terecht voor:

Wij hebben meer dan 15 jaar ervaring in het vak. Voordeel is dat u in gesprek gaat met een vakprofessional met veel praktijkervaring. We kennen het klappen van de zweep en kunnen daardoor buitengewoon gericht adviseren en handelen.

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart