Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Aansluiting bij Arbodienst: onnodige kosten

Veel bedrijven in Nederland zijn aangesloten bij één van de vele arbodiensten, hetzij één van de grote spelers maar ook bij regionaal opererende Arbodiensten. Dus de werkgever heeft keus genoeg m.b.t. het aansluiten bij een Arbodienst.

Is de Arbodienst een verplichting?

De vraag die wij aan bedrijven vaak stellen is waarom zij zijn aangesloten bij een Arbodienst? Nog veel bedrijven reageren dat zij denken dat dit verplicht is als werkgever. Maar dit is dus een misvatting, sinds de invoering van de Wet verbetering Poortwachter, 2006, is die verplichting komen te vervallen.

Bedrijfsarts

De vraag is dan ook vaak hoe het dan precies zit en hoe dat het dan zit met de bedrijfsarts. Hier is wel een soort verplichting voor de werkgever. Men dient namelijk een BIG-geregistreerde bedrijfsarts aan zich te binden die men inschakelt bij het verzuimvraagstuk.

En let op dat het een BIG-geregistreerde bedrijfsarts is want alleen deze bedrijfsartsen zijn bevoegd om voor de wet de mate van arbeidsongeschiktheid te beoordelen. En dus ook de mate van loondoorbetaling door de werkgever.

Arbodienst kostenverspilling

Verzuimbegeleiding

Vervolgvraag: Hoe zit het dan met de verzuimbegeleiding, hoe regeult u dit? Dit is geheel en al de verantwoordelijkheid van de werkgever. Dit kan dus worden gedaan door iemand die u intern verantwoordelijk voor maakt maar het mag ook door een externe partij worden geregeld.

Echter al deze partijen dienen zich natuurlijk wel te houden aan de regels en verplichtingen zoals beschreven in de wet verbetering Poortwachter. Dus mocht een werknemer onverhoopt na 2 jaar ziekte de WIA ingaan, of u gaat voortijdig uit elkaar, dan kijkt het UWV wel of u aan alle verplichtingen hebt voldaan, dus ook de inschakeling van de bedrijfsarts. Bent u in gebreke gebleven dan volgt er een loonsanctie van maximaal 1 jaar.

Externe ondersteuning bij verzuimbegeleiding

Ondersteuning personeelszaken

Meer weten over: begeleiding bij ziekteverzuim

Uitbesteden

Mocht u overwegen om de verzuimbegeleiding uit handen te geven dan kunt u bij ons terecht. Wij werken in deze trajecten nauw samen met een BIG geregistreerde bedrijfsarts. Zo voeren wij bijvoorbeeld ook eerste spoortrajecten en tweede spoortrajecten uit.

Het is wel zaak dat u checkt wat u met een eventuele verzuimverzekeraar bent overeengekomen. Sommige verzuimverzekeraars hebben afspraken gemaakt met arbodiensten, waardoor de keus wellicht beperkter wordt.

Verwante informatie

HRM Advies inzake ziekteverzuim

Partner Personeel & Organisatieadvies verzorgt begeleiding bij ziekte of verzuimvraagstukken maar ook bij het ontwikkelen van verzuimbeleid. U kunt bij ons terecht voor:

Wij hebben meer dan 15 jaar ervaring in het vak. Voordeel is dat u in gesprek gaat met een vakprofessional met veel praktijkervaring. We kennen het klappen van de zweep en kunnen daardoor buitengewoon gericht adviseren en handelen.

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart