Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Werkweigering reden voor ontslag op staande voet

Werkweigering kan behoren tot dringende reden voor ontslag op staande voet. Van werknemers mag verwacht worden dat zij opdrachten van de werkgever opvolgen of zich houden aan instructies door de werkgever verstrekt.

Let op: passende werkzaamheden!

Belangrijk is wel dat het gaat om uitvoer van passende werkzaamheden. Maar dat mogen best andere werkzaamheden zijn dan de werknemer normaliter uitvoert. Wat is niet passend of niet redelijk? Bijvoorbeeld werkzaamheden die de gezondheid van de werknemer in gevaar brengen of die niet binnen de mogelijkheden van de werknemer liggen.

Redelijkheid

Een voorbeeld is de autocad tekenaar die gevraagd wordt om het magazijn aan te vegen. Of een koerier die wegens te weinig ritten wordt ingezet bij de afdeling logistiek. Beide situaties zijn voorbeeld van redelijkheid en passende werkzaamheden die de werknemer als alternatief worden aangeboden.

Leg het vast in het personeelshandboek

Voor werkgevers is het verstandig om in het personeelshandboek een passage op te nemen over dit onderwerp. Het personeelshandboek draagt bij aan het verstrekken van duidelijkheid.

Praktijkvoorbeeld

Een voorbeeld van werkweigering is een ziekenverzorgende die zijn werkzaamheden vrijwel steeds in de nachtdienst op de tweede etage van het verpleeghuis verricht. Van alle medewerkers die nachtdienst op de tweede etage hebben, wordt verwacht dat zij ook letten op alarmen van patiënten op de eerste etage. Werkgever heeft dit beleid in een notitie vastgelegd. Toen werknemer ondanks alle waarschuwing toch weigerde om deze werkzaamheden uit te voeren ging de werkgever over tot ontslag op staande voet. Het Hof gaf de werkgever gelijk toen de werknemer het ontslag op staande voet ging aanvechten.

Verwante informatie

HRM Advies inzake ontslag en reorganisatie

Partner Personeel & Organisatieadvies adviseert bij de ontslagaanvraag, reorganisatie, arbeidsconflict etc. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op.

 

HRM advies in uw regio

 

 

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart