Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Voorwaarden ontslag op staande voet

Wanneer u als werkgever wilt overgaan tot ontslag op staande voet, moet u goed weten waar u aan begint. Op het moment dat de medewerker het ontslag aanvecht, dient het wel te kloppen anders wordt het een dure zaak. Er is een aantal voorwaarden waar u als werkgever aan moet voldoen zoals:

  • er moet een dringende reden zijn voor ontslag op staande voet
  • u moet de medewerker per direct meedelen waarom ontslag wordt verstrekt
  • het ontslag moet onverwijld worden gegeven

Dringende reden

Wat is een dringende reden voor ontslag op staande voet? Als werkgever moet u goed weten waar het over gaat anders kan het ontslag nietig worden verklaard wanneer het voorkomt voor de rechter. Het gaat er dus niet zozeer om wat u als werkgever een dringende reden vindt maar wat de wet een dringende reden vindt voor ontslag op staande voet. Zie ook: Wanneer is er sprake van ontslag op staande voet?

Meedelen waarom ontslag wordt verstrekt

Een tweede voorwaarde is dat u de medewerker per direct vertelt waarom ontslag wordt gegeven. De medewerker heeft recht op deze informatie. Er moet dus een goede onderbouwing zijn van deze reden en wij adviseren om dit schriftelijk aan de medewerker mee te geven. Let wel dat u de reden later niet kunt bijstellen of veranderen.

Onverwijld

Het verslag moet onverwijld worden gegeven. Wat betekent dat? Dat betekent dat u geen dag kunt wachten met de ontslagaanzegging. U moet het per direct geven.

Wanneer gaat het fout?

Een directeur komt erachter dat in zijn bedrijf wordt gestolen. Hij heeft bewijs wie dit heeft gedaan. Een week na het incident geeft hij de medewerker ontslag op staande voet nadat hij dit met zijn managementteam heeft besproken. Dit is te laat en hier is niet onverwijld ontslag gegeven.

Verwante informatie

HRM Advies inzake ontslag en reorganisatie

Partner Personeel & Organisatieadvies adviseert bij de ontslagaanvraag, reorganisatie, arbeidsconflict etc. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op.

 

HRM advies in uw regio

 

 

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart