Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Voorkom ontslag op staande voet

Er kunnen ernstige redenen zijn voor ontslag op staande voet zoals diefstal, fraude, werkweigering (zie ook: Wanneer is er sprake van ontslag op staande voet?). Doorgaans is ontslag op staande voet een ingrijpende zaak voor werkgever en werknemer. Daarom is ons devies: probeer het als het enigszins kan te voorkomen.

Waarom?

Wellicht gaat het niet alle situaties op. Maar we maken in onze HRM-praktijk mee dat medewerkers met dienstverbanden van langer dan 25 jaar in de problemen zijn geraakt door tal van omstandigheden. Als voorbeeld nemen we de administrateur die 28 jaar in dienst was bij een transportbedrijf en door echtscheiding problemen kreeg van financiële aard. Hij werd betrapt op fraude en derhalve hing ontslag op staande voet terecht boven zijn hoofd. U begrijpt dat de directie behoorlijk ontdaan was van deze situatie. Vertrouwen is geschaad in iemand die toch jarenlange zijn diensten heeft geleverd op een goede wijze. Echter het laatste jaar is er sprake geweest van onbehoorlijk gedrag. Voor werkgevers kan dit reden zijn om toch anders met deze situatie om te gaan.

Hoe?

Onder bepaalde voorwaarden zijn er andere oplossingen te bedenken:

  • de medewerker ziet zelf in dat hij verkeerd gehandeld heeft en begrijpt dat de consequentie is dat hij niet langer meer kan fungeren binnen de organisatie
  • de medewerker ziet ook in dat het gevolg is dat zijn gedrag niet kan veroorzaken dat de werkgever kosten moet maken
  • de medewerker is derhalve bereid mee te werken aan een andere oplossing

Wanneer aan deze voorwaarden is voldaan zou u kunnen overgaan tot ontslag met wederzijds goedvinden.

Voordelen

  • De medewerker wordt niet nog meer gedupeerd en is verzekerd van een WW-uitkering en wellicht is uitzicht op een andere baan nog mogelijk.
  • De werkgever ontkomt aan een lange procedure om de noodzaak van ontslag op staande voet te onderbouwen en te bewijzen. Het bespaart juridische advieskosten en het is met ingang van vandaag geregeld.

Nogmaals!

Let wel: dit gaat alleen lukken wanneer aan bovenstaande voorwaarden is voldaan. Gaat de medewerker de strijd aan, is er sprake van ontkenning, wordt u als werkgever in een kwaad daglicht gesteld: dan rest nog één ding en dat is gewoon de procedure volgen inzake ontslag op staande voet.

Verwante informatie

HRM Advies inzake ontslag en reorganisatie

Partner Personeel & Organisatieadvies adviseert bij de ontslagaanvraag, reorganisatie, arbeidsconflict etc. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op.

 

HRM advies in uw regio

 

 

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart