Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Het nut van functiebeschrijvingen bij reorganisatie en afspiegelingsbeginsel

Functiebeschrijvingen hebben nut (zie ook: de noodzaak van functiebeschrijvingen). Maar functieprofielen spelen zeker bij de reorganisatie door inkrimping een belangrijke rol bij de ontslagaanvraag en het toepassen van het afspiegelingsbeginsel.

Reorganisatie en afspiegelingsbeginsel

Juist bij  reorganiseren door inkrimping gaan functieprofielen en functiebeschrijvingen een grote rol spelen. Immers het afspiegelingsprincipe moet toegepast worden. Zeker wanneer alle medewerkers de functie algemeen medewerker voeren, kan de ontslagronde erg nadelig uitvallen voor uw bedrijf.

Praktijkvoorbeeld

Bij een middelgroot installatiebedrijf werden in de drukke tijd mensen aangenomen onder de functienaam “algemeen medewerker”. Hun taken waren niet beschreven. Men vond dat iedereen alrround moest zijn.. Het bedrijf kende 3 specialisaties waaronder het Dakdekken. Toen het minder druk werd besloot men om het personeelsbestand te gaan aanpassen op basis van bedrijfseconomische reden. Het was met name de specialisatie Dakdekken waar het aantal opdrachten achter bleef. Tijdens het afspiegelingsprincipe werd dan ook gekeken naar de groep medewerkers die eigenlijk dagelijks als dakdekker hun werk deden. Echter: dat was de praktijk. Op papier waren het algemeen medewerkers.

Gevolgen

Het gevolg was dat de medewerkers bezwaar aantekenden en in hun gelijk werden gesteld. (zie ook: kennelijk redelijk ontslag afspiegelingsbeginsel). En toen het afspiegelingsbeginsel onder de algemeen medewerkers werd toegepast waren de gevolgen niet te overzien namelijk:

  • medewerkers die dus genoeg werk voorhanden hadden stonden op straat
  • medewerkers waarvoor te weinig werkzaamheden waren bleven in dienst

Wat u altijd voor elkaar moet hebben?

Wanneer u te maken krijgt met reorganisatie om bedrijfseconomische reden moet u op zijn minst het volgende klaar hebben liggen:

  • iedere medewerker heeft op papier de juiste functiebenaming gespecificeerd bij voorkeur in de arbeidsovereenkomst met als onderliggend de functiebeschrijving (dus als u 10 administratief medewerkers hebt is de ene medewerker salarisadministrateur, de andere medewerker debiteurenbeheer, de derde telefonist/receptionist).
  • wanneer u dit niet voor elkaar heeft, zorg dan dat minimaal de functiebenaming op de loonstroken staat

Let wel: als u volgende week gaat reorganiseren, hoeft u dit niet meer te regelen. Immers dan bent u te laat!

Verwante informatie

HRM Advies inzake ontslag en reorganisatie

Partner Personeel & Organisatieadvies adviseert bij de ontslagaanvraag, reorganisatie, arbeidsconflict etc. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op.

 

HRM advies in uw regio

 

 

 

 

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart