Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Juist toepassen afspiegelingsbeginsel belangrijk bij reorganisatie

Een reorganisatie door inkrimping is een spannende aangelegenheid voor werkgevers en werknemers. Voorwaarde is derhalve dat de reorganisatie goed verloopt. Het juist toepassen van het afspiegelingsbeginsel is van groot belang bij de reorganisatie. Zo voorkomt u (meer) onrust.

Onjuist toepassen afspiegelingsbeginsel

Een  bedrijf ontslaat wegens bedrijfseconomische redenen een groep medewerkers. Een werknemer die die op dat moment bijna zestig jaar is en zes jaar in dienst wordt ook ontslagen. Volgens de werkgever is in het geval van deze werknemer het afspiegelingsbeginsel niet van toepassing omdat de functie niet onderling uitwisselbaar is.

Te weinig onderbouwing

In hoger beroep oordeelt het gerechtshof in Den Bosch dat de werkgever deze stelling onvoldoende onderbouwt. Dat betekent dus dat het afspiegelingsbeginsel moet worden toegepast en dat deze werknemer niet had mogen worden ontslagen. Hij heeft dus recht op een schadevergoeding.

Recht op schadevergoeding

De werkgever zegt wegens de financiële situatie niet meer te kunnen missen dan 7500 euro, echter de werknemer wil tot aan zijn pensioen schadeloos worden gesteld met een bedrag van ruim €170.000 te vermeerderen met gederfde pensioenopbouw vanaf ontslagdatum tot aan pensioendatum. Hij heeft gesolliciteerd maar vindt niet dat hij een baan kon aannemen met een lager salaris dan hij bij zijn vorige werkgever verdiende omdat hij dan bij nieuw ontslag een veel lagere WW-uitkering zou krijgen.

Onterechte werkloosheid

De rekensom van het hof gaat daarom uit van een jaar onterechte werkloosheid. Het verschil tussen de inkomsten uit WW en wat de man met zijn werk zou hebben verdiend komt volgens het hof uit op 26.484,40. Omdat de man in dat jaar niet heeft gewerkt, rond de rechter dat naar beneden af tot 25.000 euro. De voormalig werkgever moet ook de kosten vergoeden die de man heeft gemaakt om zijn zaak tot in hoger beroep te kunnen bepleiten, alles bij elkaar nog zo’n zesduizend euro.

Juiste procedure voorkomt kennelijk redelijk ontslag

Belangrijk is bij reorganisaties dat het afspiegelingsbeginsel juist wordt toegepast. Organisaties kunnen hier veel geld besparen door te voorkomen dat er sprake is van kennelijk onredelijk ontslag.

Verwante informatie

HRM Advies inzake ontslag en reorganisatie

Partner Personeel & Organisatieadvies adviseert bij de ontslagaanvraag, reorganisatie, arbeidsconflict etc. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op.

 

HRM advies in uw regio

 

 

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart