Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Diefstal door eigen werknemers

Diefstal door eigen werknemers? Hoe gaat u hier mee om? Ja, diefstal binnen het bedrijf door eigen medewerkers komt nog steeds voor. Wellicht bij grotere organisaties vaker dan bij de wat kleinere bedrijven, maar het blijft een vervelend fenomeen.

Wetgeving rondom privacy

Had men vroeger nog weleens te maken met een tassencontrole bij het verlaten van het bedrijfsterrein, heeft men tegenwoordig te maken met regel en wetgeving in het kader van de privacy en natuurlijk met mondige werknemers en afspraken met Ondernemingsraden etc. Maar het blijft een vervelende fenomeen en vooral bij kleinere bedrijven.

Kleinere bedrijven

Bij de kleinere bedrijven heeft men vaak een heel ander selectiebeleid, het is iemand uit de familie, een vriend of vriendin, een kennis, iemand uit dezelfde geloofsgemeenschap of van dezelfde sportclub. Verder kent men elkaar door en door, heeft men kennis van het familiegebeuren en wellicht inzicht in de financiële huishouding.

Regelgeving inzake diefstal

Bij grotere organisaties hebben ze vaker regelgeving inzake diefstal, hebben ze de beschikking over professionals hoe te handelen in deze, en als het moet wel een goede adviseur of advocaat. Maar het komt voor dat, die voor het bedrijf zo bekende hardwerkende en betrouwbare werknemer over de scheef gaat en de verleiding niet kan weerstaan.

Tolereren van diefstal

Maar de vraag is natuurlijk of je het moet tolereren of toch, met alle consequenties van dien, moet aanpakken. Belangrijk is om binnen het bedrijf aan te geven dat diefstal door klanten, leveranciers en werknemers op geen enkele wijze wordt geaccepteerd. Mocht u gebruik maken van camera’s, wij waken over u en onze goederen, geef aan dat er ook beelden van werknemers tussen kunnen zitten, een gewaarschuwd man telt voor twee.

Overgaan tot actie

Blijkt dat een werknemer wordt betrapt, op heterdaad dan wel via camerabeelden, ga direct over tot actie. Hoe langer men wacht met het “door de zure appel heen bijten” hoe moeilijker men het zichzelf gaat maken. Natuurlijk is diefstal een reden tot ontslag op staande voet, maar de impact bij de kleinere bedrijven van deze maatregel is wellicht groot.

Op zoek naar een oplossing

Het is dan ook zinvol om te kijken of er elegantere oplossingen zijn. Uiteraard kun je de eer aan de werknemer laten en er op aandringen dat hij / zij uit eigener beweging weg gaat maar dat heeft gevolgen voor een eventuele uitkering. Een ontslag op staande voet wegens dringende redenen met ernstig verwijtbaar heeft dit ook. Wellicht is het de meest elegante oplossing om middels een vaststellingsovereenkomst uit elkaar te gaan en zo blijft het voor beide partijen wellicht acceptabel. Maar of dit de bedoeling van een vaststellingsovereenkomst is, wij denken het van niet.

Lees ook: ontslag op staande voet bij diefstal door werknemers

Verwante informatie

HRM Advies

Partner Personeel & Organisatieadvies kan u behulpzaam zijn bij het samenstellen van de juiste arbeidsovereenkomst. Neemt u gerust contact met ons op voor het maken van een afspraak.

 

Deskundig advies?

* Geen zorgen, u bent vrij om te kiezen

personeelsadvies
 
 
 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart