Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Loonbeslagen en schulden bij werknemers

Uit recent onderzoek blijkt dat ruim 1.000.000 huishoudens te maken hebben met problematische schulden. Even zoveel of zelfs meer werknemers hebben moeite om rond te komen van hun salaris en zien geen kans dit zelf op te lossen. Kortom: medewerkers met financiële problemen komen steeds vaker en steeds meer voor.

Verplichtingen werkgever

Als werkgever bent u verplicht om mee te werken wanneer er loonbeslag wordt gelegd door schuldeisers. Aan deze verplichting kunt u zich niet ontrekken. Bovendien is er ook nog een geheimhoudingsplicht. Een vervelende situatie want de administratieve kosten zijn voor de werkgever. Bovendien kunnen problemen op het financiële vlak het functioneren van de medewerker beïnvloeden.

Tijdige herkenning belangrijk!

Werknemers met financiële moeilijkheden kan men vaak herkennen aan de volgende signalen;

  • Minder goed functioneren en gebrek aan concentratie
  • Hoger ziekteverzuim
  • Meer uren willen werken
  • Verlofdagen uit laten betalen
  • Vragen om voorschotten
  • Loonbeslagen
  • Diefstal en fraude.

Gevolgen

Deze signalen en gedragingen hebben nadelige gevolgen voor het functioneren van de werknemer en de resultaten van uw bedrijf. Het is dus belangrijk hier snel op te reageren en met de werknemer om tafel te gaan om te bekijken of je als werkgever hulp kunt bieden bij het oplossen van de financiële problemen.

Hulp

Als werkgever kun je de werknemer ondersteuning aanbieden in bijvoorbeeld een budgetcoach, een financieel huishoudboekje, maatschappelijk werk, preventie of verruiming van het inkomen, trainingen of begeleiding richting de Schuldsanering, Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (Wspn).

Verantwoordelijkheid werkgever

Uiteraard blijft de vraag; Hoe ver gaat je verantwoordelijkheid als werkgever en wat levert het als werkgever op? Als de werkgever de signalen sneller herkent, kan er sneller naar een oplossingen worden gezocht. Werknemers die minder financiële zorgen hebben zullen beter functioneren en niet vluchten in het ziekteverzuim.

Lees ook: medewerkers met financiële problemen.

 

Verwante informatie

HRM Advies

Partner Personeel & Organisatieadvies biedt personeelsadvies en organisatieadvies. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op.

 

HRM advies in uw regio

 

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart