Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Interne communicatie begint bij de organisatiestructuur!

Een heldere en transparante organisatiestructuur is de basis voor de interne communicatie. Is de organisatiestructuur niet helder dan ontstaan er communicatiefouten onderling, worden er eerder fouten gemaakt, zijn er onduidelijkheden binnen uw bedrijf.

Organisatievormen

Uiteraard zijn er tal van organisatievormen die elk weer een bepaalde structuur neerzetten zoals±

  • de lijnorganisatie
  • de lijn-staforganisatie
  • de functionele organisatie
  • de productgerichte organisatie
  • de matrixorganisatie
  • de projectorganisatie
  • de netwerkorgansiatie

Organogram of organigram: weergave van de organisatiestructuur

Een organogram of organigram is een schematische weergave van de organisatiestructuur. Het maakt ineens duidelijk hoe taken en verantwoordleijkheden liggen binnen uw organisatie. Zie ook: nut en noodzaak van het organigram.

Bevoegdheid en verantwoordelijkheid

Bevoegdheden en verantwoordelijkheden zijn gekoppeld aan een functie. Wanneer taken niet duidelijk zijn ten opzichte van bevoegdheden en verantwoordelijkheden dan zal dat reden zijn voor frictie.

Bevoegdheid is te omschrijven als het recht om een aan te duiden beslissing te nemen.

Verantwoordelijkheid is de plicht om een taak zo goed mogelijk uit te voeren en de verantwoordelijkheid te nemen voor de consequenties van de bevoegdheid.

Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden zijn niet te scheiden!

Voorbeelden

  • Iemand die bevoegd is binnen een organisatie voor het aannemen van personeel moet ook verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor de gevolgen van het aannamebeleid.
  • Wanneer iemand tot taak krijgt (en dus de verantwoordelijkheid) voor het in de markt zetten van een nieuw product dan dient hij ook bevoegd te zijn om beslissingen te nemen inzake middelen als acquisitie, PR en reclameactiviteiten.

Gedelegeerde taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden

In iedere organisatie is er natuurlijk vaak sprake van gedelegeerde taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Uiteindelijk blijft diegene die delegeert altijd verantwoordelijk. Met name in de overheidssector zijn er tal van voorbeelden te vinden waarbij mensen verantwoordelijk gesteld worden voor gelegeerde taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden.

Verwante informatie

HRM Advies

Partner Personeel & Organisatieadvies biedt organisatieadvies aan MKB bedrijven. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op.

 

HRM advies in uw regio

 

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart