Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Rol PVT bij aannemen directeur

Partner Personeel en Organisatieadvies verzorgt trainingen voor PVT's binnen een organisaties. Onderstaand treft u een praktijkcase waarin wij ingaan op de vraag of een personeelsvertegenwoordiging ook invloed kan uitoefenen op de aanname van een bestuurder binnen een organisatie.

Aanname van een nieuwe directeur?

Onlangs ontstond er een leuke discussie over de rol van de aanname van een nieuwe directeur. Eén van de deelnemers wist te melden dat je als gekozen vertegenwoordiger ook inspraak of zeggenschap hebt bij de benoeming van een nieuwe directeur of wel bestuurder. Deze kennis had hij opgedaan bij een bekende die ook ondernemingsraadswerk deed. Hierbij willen wij benadrukken dat zeggenschap en inspraak twee verschillende dingen zijn. In deze casus is uitgebreid stilgestaan hoe je in dit geval ook zeggenschap kunt afdwingen of creëren. 

Lees ook: voordelen PVT

Positie als PVT afdwingen

Dit heeft natuurlijk te maken met de positie die je als PTV afdwingt en hoe de bestuurder de rol van de PVT ziet, en dan praten wij algauw over de meerwaarde die men heeft als PVT. De meerwaarde moet afgedwongen worden door verdiensten, of u moet een bestuurder treffen die de PVT als belangrijk gesprekspartner ziet. Waarbij de directeur de PVT als het het verlengstuk of spreekbuis van zijn medewerkers ziet. Dit is iets wat de PVT dan ook moet koesteren.

Rol PVT van directeur

Wat zegt de wet hierover?

Echter de formele zeggenschap is alsvolgt; De wettelijke positie t.o.v. een Ondernemingsraad is voor een PVT veel beperkter. Heeft de Ondernemingsraad op basis van artikel 30 W.O.R. een wettelijke positie, de PVT heeft geen wettelijke positie. Bij de personeelsvertegenwoordiging gaat het om hoe men de rol invult en hoe veel waarde de ondernemer hecht aan de positie van de PVT. De PVT kan het onderwerp wel op de agenda zetten om het op deze manier bespreekbaar te krijgen. Hoe eerder men hiermee aan de slag gaat des te meer invloed u vaak heeft. Er is tenminste één maal per jaar overleg met de bestuurder over de algemene gang van zaken, dus een uitgesproken moment. Echter is er geen formeel  adviesrecht.

Kunnen wij u helpen?

Wij verzorgen trainingen van personeelsvertegenwoordigingen of wel de PVT. Tijdens de trainingen staan wij stil bij het verschil tussen de bevoegdheden van een PVT en Ondernemingsraden. Meer weten over begeleiding en adviseren voor de PVT?

Training en advies

Bent u actief lid van een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging? Bent u ondernemer en dient u een OR of PVT op te zetten binnen de organisatie? Wilt u advies en ondersteuning tijdens het zetten van deze nieuwe stappen. Wij organiseren trainingen en cursussen in relatie tot de OR en PVT. Partner Personeel en Organisatieadvies is gespecialiseerd in:

Partner Personeel en Organisatieadvies heeft jarenlange ervaring binnen de HRM wereld. Klanten kiezen voor ons vanwege onze ruime ervaring in het MKB, onze ervaring in OR en PVT land, een nuchtere aanpak en de samenwerking met betrouwbare partijen.

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart