Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Geen verkiezingen toch een OR

Bedrijven die een Ondernemingsraad willen instellen lopen bij regelmaat aan tegen het feit dat er te weinig of net genoeg kandidaten zijn om de zetels is te vullen, dus dan vinden er geen  verkiezingen plaats omdat er evenveel of zelfs minder kandidaten dan zetels zijn.

Legitimiteit Ondernemingsraad

Na de installatie kan er binnen het bedrijf een discussie ontstaan over de legitimiteit van de Ondernemingsraad omdat er sprake zou kunnen zijn of men wel als echte vertegenwoordiger wordt gezien van alle medewerkers.

Om hier verandering in te brengen ontstaan er discussies over een andere manier van het kiezen c.q in stellen van een Ondernemingsraad. Uiteraard is het goed om binnen een bedrijf te kijken hoe men het draagvlak kan vergroten daar het voor de herkenning van de medewerkers beter is maar ook voor de positie die men heeft t.o.v. de bestuurder.

Zie ook: wanneer is een OR verplicht?

Geen verkiezing, maar toch een OR

Verkiezingen ongeldig verklaren

Waar men voor moet waken is de stroming die van mening is om de verkiezingen dan maar ongeldig te verklaren, een ieder had zich namelijk gewoon kandidaat kunnen stellen.

Waarom de ondernemingsraad niet leeft bij de medewerkers blijft ons inziens een raadsel temeer daar veel directies het juist een goed platvorm is voor het verkrijgen van draagvlak voor allerhande beleidsvraagstukken.

Nieuwe ontwikkelingen zijn er inmiddels genoeg, zo wordt er her en der nagedacht om een team ( Ondernemingsraad ) samen te stellen op basis van kennis, kunde en vertegenwoordiging uit diverse afdelingen dan wel functiegroepen.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Maar het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgever en werknemers om voldoende kandidaten te krijgen, dus wellicht ook goed, indien nodig, eens gezamenlijk te brainstormen over het bereiken van het doel, een volwaardige Ondernemingsraad met draagvlak in de organisatie. V

erstandig is om er op tijd aan te beginnen, hier wordt de spreekwoordelijke plank nog weleens misgeslagen. Op het moment dat men het voornemen heeft een OR top te richten gaat men vaak eerst het verkiezingstraject vaststellen, wie kandidaat kunnen zijn etc. Het is dan ook goed om gezamenlijk op tijd te beginnen met een campagne om medewerkers te interesseren voor de ondernemingsraad.

Een andere optie is om medewerkers mee te laten kijken in het ondernemingsraadswerk, dus nodig bij elke vergadering of behandeling van een adviesaanvraag eens collega’s uit zodat zij kunnen ervaren wat het OR werk precies inhoud.

Training en advies

Bent u actief lid van een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging? Bent u ondernemer en dient u een OR of PVT op te zetten binnen de organisatie? Wilt u advies en ondersteuning tijdens het zetten van deze nieuwe stappen. Wij organiseren trainingen en cursussen in relatie tot de OR en PVT. Partner Personeel en Organisatieadvies is gespecialiseerd in:

Partner Personeel en Organisatieadvies heeft jarenlange ervaring binnen de HRM wereld. Klanten kiezen voor ons vanwege onze ruime ervaring in het MKB, onze ervaring in OR en PVT land, een nuchtere aanpak en de samenwerking met betrouwbare partijen.

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart