Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Arbeidsvoorwaarden wijzigen zonder instemming OR?

Mogen arbeidsvoorwaarden gewijzigd worden zonder dat de ondernemingsraad van een organisatie hier toestemming voor geeft?

Eenzijdige wijziging arbeidsvoorwaarden

Het eenzijdig wijzigen van arbeidsvoorwaarden is iets wat regelmatig voor komt. Indien het om een verbetering gaat zal dit geen weerstand oproepen. Gaat het om in verslechtering dan kan dit tot vervelende discussies leiden binnen de organisatie. Of de directie zomaar een wijziging kan doorvoeren is afhankelijk van een aantal zaken. Voor een werkgever kan de zaak moeilijk worden wanneer er geen wijzigingsbeding is overeengekomen in een arbeidsovereenkomst.

Natuurlijk spelen er veel zaken een rol, het hoe en het waarom is belangrijk. Maar ook of het een individuele zaak betreft of een wijziging voor alle medewerkers of een groep. Verder spelen eventuele toepassingen vanuit de collectieve arbeidsovereenkomst een rol en of er een OR of PTV aanwezig is binnen de organisatie.

Arbeidsvoorwaarden wijzigen bij instemming OR

Artikel 27: lid 1 - Instemmingsrecht OR

Als wij kijken naar de positie van het vertegenwoordigend overleg dan is dit het uitgangspunt;  Als er geen cao van toepassing is kan een werkgever de wijzigingen doorvoeren. Alleen voor de arbeidsvoorwaarden die vallen onder de opsomming van artikel 27: lid 1 uit de WOR heeft een OR instemmingsrecht. De ondernemingsraad heeft op grond van de wet dus geen instemmingsrecht over de hoogte van de beloning en de duur van de arbeidstijd. 

Afzondelijk overleg werkgever en werknemer

In principe moet de werkgever met iedere werknemer afzonderlijk in overleg om deze te overtuigen van de noodzaak tot wijziging van de arbeidsvoorwaarden. Blijft die overeenstemming uit dan kan de kantonrechter ingeschakeld worden. In een procedure bij de rechter moet de werkgever dan aantonen dat zware ondernemingsbelangen hem dwingen tot de eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden. Kan een werkgever zich beroepen op een verkregen instemming van de Ondernemingsraad dan zal de rechter sneller de noodzaak overnemen.

Training en advies

Bent u actief lid van een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging? Bent u ondernemer en dient u een OR of PVT op te zetten binnen de organisatie? Wilt u advies en ondersteuning tijdens het zetten van deze nieuwe stappen. Wij organiseren trainingen en cursussen in relatie tot de OR en PVT. Partner Personeel en Organisatieadvies is gespecialiseerd in:

Partner Personeel en Organisatieadvies heeft jarenlange ervaring binnen de HRM wereld. Klanten kiezen voor ons vanwege onze ruime ervaring in het MKB, onze ervaring in OR en PVT land, een nuchtere aanpak en de samenwerking met betrouwbare partijen.

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart