Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Adviesrecht OR bij benoeming of ontslag bestuurder

Regelmatig komt bij ons de vraag of een ondernemingsraad ook adviesrecht heeft bij het benoemen of ontslag van de bestuurder. In onderstaand artikel geven wij opheldering omtrent deze vraag.

Lastige positie voor de OR

In de praktijk is de positie van OR leden niet altijd even makkelijk bij een kwestie als het ontslag van een bestuurder. Dit heeft alles te maken met de tweestrijd waarin een OR lid kan belanden. De bestuurder is veelal een directeur die namens de eigenaar of eigenaren van een bedrijf de dagelijkse leiding heeft binnen het bedrijf, en in die rol het management aanstuurt maar ook het aanspreekpunt is voor de Ondernemingsraad.

Het is voor veel Ondernemingsraadsleden nog steeds vreemd dat men een advies mag geven over een eventueel ontslag of benoeming van hun bestuurder of directeur. Ook speelt vaak mee of het ontslag vanuit de eigenaar komt of dat het de Ondernemingsraad zelf is die aandringt op een vertrek. Het kan namelijk zijn dat de Ondernemingsraad een goed overleg heeft met zijn bestuurder en het liefst met hem / haar verder zou willen. Verder worstelt men ook met het benoemen van een nieuwe bestuurder, lees directeur.

Positief of negatief advies

Men worstelt dan ook met veel vragen als; hoe komen wij aan transparante informatie, wat als wij negatief adviseren, of positief maar het wordt niet de bestuurder die men als Ondernemingsraad voor ogen had. Logisch dat een Ondernemingsraad hiermee worstelt maar aan de andere kant natuurlijk wel een uitgelezen kans om je als OR te profileren naar je achterban.

Adviesrecht bij benoeming van ontslag bestuurder

De OR brengt advies uit

Op de vraag of er adviesrecht is kunnen wij deze volmondig beantwoorden met de volgende tekst;  Indien een onderneming besluit dat de bestuurder wordt vervangen dan dient de Ondernemingsraad in de gelegenheid te worden gesteld advies uit te brengen over elk voorgenomen besluit tot benoeming of ontslag van een bestuurder. Het advies dient op een dusdanig tijdstip worden gevraagd dat de Ondernemingsraad wezenlijk invloed heeft op het voorgenomen besluit. Ook dient men de beweegredenen aan te geven en eventuele andere noodzakelijke informatie om zich een goed oordeel te kunnen vormen. De Ondernemingsraad kan zich beroepen op artikel 30 van de W.O.R. Men dient wel rekening te houden dat het hier inderdaad de WOR-bestuurder betreft.

Zie ook: adviesrecht bij benoeming interim bestuurder

Training en advies

Bent u actief lid van een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging? Bent u ondernemer en dient u een OR of PVT op te zetten binnen de organisatie? Wilt u advies en ondersteuning tijdens het zetten van deze nieuwe stappen. Wij organiseren trainingen en cursussen in relatie tot de OR en PVT. Partner Personeel en Organisatieadvies is gespecialiseerd in:

Partner Personeel en Organisatieadvies heeft jarenlange ervaring binnen de HRM wereld. Klanten kiezen voor ons vanwege onze ruime ervaring in het MKB, onze ervaring in OR en PVT land, een nuchtere aanpak en de samenwerking met betrouwbare partijen.

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart