Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Mag de werkgever de arbeidsvoorwaarden eenzijdig wijzigen?

Soms heeft de werkgever er belang bij om de arbeidsvoorwaarden eenzijdig te wijzen. Dat kan om tal van redenen zijn zoals bedrijfseconomische reden, fusies of overnames maar ook groei van het bedrijf of wijziging van omstandigheden op de markt. 

Communicatie is het sleutelwoord

Wanneer u als werkgever de arbeidsvoorwaarden wilt wijzigen, is communicatie het sleutelwoord. Overleg met uw medewerkers is van belang. U moet namelijk duidelijk maken wat uw bedrijfsbelang is om deze wijziging door te voeren.

Redelijkheid en billijkheid

Een monteur van een autobedrijf werkte op een vestiging waar steeds minder werk was. Bij elkaar opgeteld had de automonteur circa 20 uur werk per week terwijl er op een naburige vestiging (20 kilometer verderop) tekort was aan personeel. In de arbeidsovereenkomst was echter opgenomen de standplaats waar de werkzaamheden zouden worden uitgevoerd. De directie van het autobedrijf deed de monteur het voorstel om de arbeidsovereenkomst te wijzigen en de standplaats breder te formuleren dan voorheen het geval was. Hier is sprake van een redelijk voorstel dat zelfs niet alleen het bedrijfsbelang diende maar ook het belang van de medewerker. Anders had men immers wegens te weinig werkzaamheden moeten overgaan tot een ontslagaanvraag.

Eenzijdig wijzigen arbeidsovereenkomst

Zwaarwichtig bedrijfsbelang

Er kunnen ook zwaarwichtige bedrijfsbelangen zijn om de arbeidsvoorwaarden te wijzigen. Bijvoorbeeld bezuinigen in een tijd van crisis. Maar het is wel van belang goed te onderzoeken wat een zwaarwichtig bedrijfsbelang is.  Zo wilde een organisatie de arbeidsvoorwaarden wijzigen nadat zij een bedrijf hadden overgenomen. De directie vond dat de arbeidsvoorwaarden geharmoniseerd moesten worden onder het mom van gelijke monniken, gelijke kappen. Het Gerechtshof oordeelde echter dat enkel de wens voor harmonisatie van arbeidsvoorwaarden niet zwaarwichtig genoeg zou zijn.

Betrek de OR of PVT er vroegtijdig bij

Ook is communicatie het sleutelwoord wanneer uw bedrijf een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging heeft.  Wanneer het gaat over verandering van arbeidsvoorwaarden heeft uw OR of PVT daar wel degelijk iets over te zeggen. 

Het wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst

Belangrijk is ook om te checken of u een wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst hebt opgenomen.  Is dit niet het geval dan kunt u in principe de arbeidsvoorwaarden niet aanpassen tenzij, mitsdien etc. Hebt u wel een wijzigingsbeding opgenomen dan is het anderzijds niet zo dat u naar eigen believen de arbeidsvoorwaarden zomaar kunt wijzigen.

Samengevat

Wanneer u als werkgever reden en belang hebt om arbeidsvoorwaarden te wijzigen dan moet u goed weten waar u aan begint. Onderzoek over de haalbaarheid is vooraf van belang want u merkt wel: de medewerkers zijn hierin dusdanig beschermd dat het niet vanzelf gaat. 

Verwante informatie

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart