Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Opzegtermijn in de arbeidsovereenkomst

De werkgever en de werknemer die de arbeidsovereenkomst opzegt, moet een opzegtermijn in acht nemen. Als partijen daar geen afspraken over hebben gemaakt, geldt de wettelijke opzegtermijn.

Wettelijke opzegtermijnen:

De wettelijke opzegtermijn van de werknemer is 1 maand. De opzegtermijn van de werkgever is afhankelijk van de lengte van het dienstverband. De door de werkgever in acht te nemen opzegtermijn bedraagt bij een arbeidsovereenkomst die op de dag van opzegging..

  • ..korter dan 5 jaar heeft geduurd: 1 maand.
  • ..5 jaar of langer, maar korter dan 10 jaar heeft geduurd: 2 maanden.
  • ..10 jaar of langer, maar korter dan 15 jaar heeft geduurd: 3 maanden.
  • ..15 jaar of langer heeft geduurd: 4 maanden.

Opzegtermijn in arbeidscontract

Contractuele opzegtermijn

De werkgever en de werknemer kunnen schriftelijk van de wettelijke opzegtermijnen afwijken. Dit mag echter niet onbeperkt. De wet geeft hiervoor de volgende regels.

  • De werkgeversopzegtermijn mag alleen bij cao worden verkort. In een individuele arbeidsovereenkomst is dit niet mogelijk.
  • De werkgeversopzegtermijn mag schriftelijk worden verlengd, zowel bij cao als in een individuele arbeidsovereenkomst.
  • De werknemersopzegtermijn mag schriftelijk worden verlengd, zowel bij cao als in een individuele arbeidsovereenkomst. De werknemersopzegtermijn mag echter nooit langer zijn dan 6 maanden.
  • Als de werknemersopzegtermijn in een individuele arbeidsovereenkomst wordt verlengd, moet de opzegtermijn van de werkgever het dubbele daarvan zijn. Alleen bij cao mag van deze "verdubbelingsregel" worden afgeweken, maar dan moet de werkgeversopzegtermijn wel ten minste gelijk zijn aan de werknemersopzegtermijn.

Verkorting opzegtermijn na ontslagvergunning UWV WERKbedrijf

Als de werkgever voorafgaande aan de opzegging bij het UWV WERKbedrijf een ontslagvergunning heeft aangevraagd en verkregen, mag hij zijn opzegtermijn met 1 maand verkorten. Wel geldt dat er altijd een opzegtermijn van 1 maand moet overblijven.

Tijdelijke dienstverbanden

Bij tijdelijke dienstverbanden hebt u te maken met de aanzegtermijn en opzegtermijn tijdelijke arbeidsovereenkomst. Door tal van wijzigingen in de wet- en regelgeving is het van belang om goed op de hoogte te blijven. Zie ook: actualiseren arbeidscontracten is belangrijk.

Verwante informatie

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart