Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Vanaf augustus 2022 ouderschapsverlof door UWV deels betaald

Om werk en zorg te combineren, gaat het kabinet de volgende stap in de verlofregelingen voor ouders van jonge kinderen zetten. Vanaf augustus 2022 wordt voor 9 van de 26 weken voor de helft het ouderschapsverlof betaald.

Momenteel heeft men nu recht op 26 weken onbetaald ouderschapsverlof, maar er  wordt weinig gebruik van gemaakt. Door vanaf augustus 2022 het ouderschapsverlof deels te gaan betalen, wil het kabinet een belemmering wegnemen om ouderschapsverlof daadwerkelijk op te nemen.

Nu al kunnen ouders 26 weken ouderschapsverlof opnemen in de eerste acht levensjaren van hun kind. Dat verlof is in principe onbetaald, tenzij werkgever en werknemers daar binnen hun bedrijf of cao andere afspraken over maken. Daardoor kan niet iedereen het zich veroorloven gebruik te maken van het verlof. Daarom heeft het kabinet besloten om de eerste 9 van de 26 weken ouderschapsverlof te gaan betalen. Ouders krijgen straks van UWV een uitkering ter hoogte van 50% van hun dagloon.

Het betaalde ouderschapsverlof van 9 weken moet worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. De overige 17 weken verlof blijven wettelijk onbetaald en kunnen nog steeds tot de 8e verjaardag van het kind worden opgenomen.

Het kabinet geeft met de besluiten rondom werk en ouderschap invulling aan de Europese richtlijn over de werk-privébalans. Sinds 1 januari 2019 krijgen partners geen twee, maar vijf werkdagen vrij direct na de geboorte van hun kind.

Vanaf 1 juli 2020 krijgen zij nog eens vijf weken betaald verlof in de eerste zes maanden van een baby. Daarmee krijgen partners van moeders in het eerste levensjaar van het kind in totaal vijftien weken betaald verlof.

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart
sitemap | contact | privacy | website ontwerp dotsolutions