Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Partijen willen ontslagvergoeding wijzigen.

De huidige ontslagvergoeding, beschreven in de Wet Werk & Zekerheid als zijnde de transitievergoeding, moet volgens een aantal partijen nu alweer op de schop. Met name de werkgevers zullen in het daarvoor bestemde overleg en in cao overleg met de vakbonden een warm pleidooi voor gaan houden.

Inzet voor opleiding

Kort samen gevat zijn de werkgevers van menig dat de vergoeding direct ingezet moet worden voor opleidingen waardoor de ontslagen medewerker wellicht eerder aan het werk zou kunnen komen. Werkgevers zijn van mening dat werknemers hierdoor, veel meer dan nu, zelf de regie kunnen nemen over hun loopbaan.

Persoonlijk Ontwikkel Plan

Dat werknemers continu werken aan hun ontwikkeling, zowel binnen een bedrijf maar ook gericht op buiten het bedrijf is zondermeer een must. Echter sinds jaar en dag zijn daar tools voor ontwikkeld als het Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP). Maar in veel bedrijven wordt hier niets meegedaan en is opleiding en ontwikkeling een ondergeschoven kindje, of wel veel werkgevers zijn zeer vaardig in het navelstaren.

Loopbaan APK

Een hele nieuwe ontwikkeling is de zogenoemde loopbaan-apk. Hierbij is het de bedoeling om voortaan periodiek voor werknemers vast te stellen hoe sterk hun positie is op de arbeidsmarkt en waar aandachtspunten voor bijvoorbeeld bijscholing liggen. Op zich een leuk initiatief, maar dan moeten daar wel voorwaarden aan verbonden worden, eigenlijk net als bij de APK voor voertuigen, niet voldoen aan de eisen, dan eerst repareren alvorens goedkeuring. Dus een onvoldoende in de loopbaan APK, dan vanuit het bedrijf de mogelijkheid om de hiaten direct ta gaan herstellen en niet op de lange baan schuiven.

Visieloze individualisering

De vakbonden spreken in de deze kwestie van een ‘Visieloze individualisering’ Vakbond FNV is überhaupt niet eens met het idee om aan de ontslagvergoeding te morrelen en te vervangen door een persoonlijk “rugzakje” met onder andere scholingsgeld waar werknemers zelf verantwoordelijk voor zijn. Met het uiteindelijke doel dat werkgevers mensen makkelijk aan de kant kunnen schuiven.

Ondernemingsraad

Volgens ons is het dan ook beter dat partijen, werkgever / werknemer regelmatig met elkaar in gesprek treden om te kijken waar wederzijdse behoefte ligt. Een mooie taak om als Ondernemingsraad daar afspraken over te maken en dit regelmatig terug te laten komen op de agenda. Opleiden gaat in feite een leven lang door.

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart