Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Uit recent onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse werknemers in de leeftijdscategorie 15 tot 24 jaar geen idee heeft of er ook een ondernemingsraad of andere vorm van personeelsvertegenwoordiging aanwezig bij het bedrijf waarvoor zij werken.

Personeelsvertegenwoordiging? Geen idee ..

Van de ondervraagde jongeren geeft bijna 50% aan niet te weten of er enige vorm van personeelsvertegenwoordiging aanwezig is. Kijkend naar alle leeftijden samen dan blijkt dat 13%  het  niet weet of er een personeelsvertegenwoordiging is bij het nemen van besluiten binnen de organisatie. Werknemers in de leeftijdscategorie 55 tot 64 jaar zijn het beste op de hoogte. Van hen weet slechts 5% niet of er wel of geen vorm van personeelsvertegenwoordiging op hun werk is.

Jongeren willen wel praten

Uit een ander onderzoek blijkt dat verschillende jongerenorganisaties een oproep hebben gedaan om de WOR aan te passen, omdat deze volgens hen jongeren uitsluit van deelname aan de medezeggenschap.  Het blijkt dat jongeren wel degelijk hun stem willen laten horen, aldus een woordvoerder van één van de organisaties.

Maar diverse Jongerenorganisaties willen ook af van de huidige medezeggenschapsregels in het bedrijfsleven omdat veel jongeren nu niet mee kunnen praten in de ondernemingsraad van bedrijven.

De WOR aanpassen voor jongeren?

Het niet mee kunnen praten komt o.a. door het fenomeen dat Jonge werknemers door de Wet op de ondernemingsraden (WOR) vaak worden uitgesloten om zichzelf verkiesbaar te stellen en ze mogen in het eerste halfjaar überhaupt niet stemmen. Het wordt dan ook tijd dat de  wet op de schop gaat, aangepast wordt aan de geest van deze tijd en er moet worden geïnvesteerd in het betrekken van jongeren bij medezeggenschap. Want, na nu blijkt, willen jongeren wel degelijk hun stem laten horen. “Ondernemingsraden moeten regelingen in overleg met het hele personeel kunnen vaststellen.”

De jongerenorganisaties zien hierbij ook een belangrijke rol weggelegd voor de Sociaaleconomische Raad. Die zou, als aanjager van medezeggenschap het belang van ondernemingsraden bij jongeren meer onder de aandacht kunnen brengen en het onderwerp bespreekbaar kunnen maken in het Nederlandse polderoverleg.

Wat wij voor u kunnen doen?

Hebt u te maken met een dergelijke situatie dan kunnen wij voor u het proces begeleiden. Wij hebben ruime ervaring in de begeleiding van ondernemingsraden.

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart