Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Als aandeelhouders  medeondernemers zijn heeft de OR adviesrecht

Normaal gesproken heeft de Ondernemingsraad geen adviesrecht op het moment dat de aandeelhouders een adviesopdracht uitzetten, het wordt anders wanneer de aandeelhouders als medeondernemer kan worden gezien, dan is er wel sprake van adviesrecht.

Voorbeeld uit recente rechtspraak

In recente rechtspraak is daar meer duidelijkheid over ontstaan.

De aandeelhouders K&S Cyprus en Acergy hadden een adviesopdracht aan Goldman Sachs gegeven over een mogelijke aandelenoverdracht van hun aandelen. De Ondernemingsraad stelde dat zij adviesrecht had ten aanzien van het voorgenomen besluit tot het verstrekken van een adviesopdracht aan een deskundige buiten de onderneming.

Normaal heeft een Ondernemingsraad in principe geen adviesrecht bij het besluit tot het geven van een adviesopdracht aan Goldman Sachs. Dit besluit is in een dergelijk geval naar aard en inhoud aan de aandeelhouders voorbehouden, aangezien het besluit tot het geven van een adviesopdracht is genomen in de hoedanigheid als aandeelhouders.

Strategische kernbeslissingen

Maar het wordt anders als de aandeelhouders ook als ‘medeondernemers’ van SHL moeten worden aangemerkt en zij mede in die hoedanigheid het besluit hebben genomen. De board of directors is het belangrijkste orgaan binnen SHL, aangezien hij alle strategische kernbeslissingen neemt binnen SHL.

Van beide aandeelhouders zit een lid in de board. Hieruit leidt de Ondernemingskamer af dat de aandeelhouders via de board stelselmatig (in)direct invloed kunnen uitoefenen op de gang van zaken in SHL en uiteindelijk via dit kanaal over alle belangrijke beslissingen in SHL en dus ook in SHL Engineering.

Verdeling bevoegdheden

Verder was er ook sprake van een verdeling van bevoegdheden, communicatie en interactie, waarbij de board of directors steeds het laatste woord heeft als het erop aankomt. Zonder de (indirecte) goedkeuring van de aandeelhouders is er geen ruimte voor het nemen van belangrijke strategische beslissingen binnen SHL.

De conclusie van de Ondernemingskamer luidt dat de aandeelhouders ook medeondernemers zijn van SHL Engineering. Het besluit tot het geven van de adviesopdracht is dus niet alleen genomen in hun hoedanigheid van aandeelhouders, maar ook in hun hoedanigheid van medeondernemers. Dus de Ondernemingsraad heeft adviesrecht.

Gerelateerde artikelen

 

Deskundig advies?

Neem gerust contact met ons op

personeelsadvies

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart
sitemap | contact | privacy | website ontwerp dotsolutions