Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Vertrouwelijkheid medische gegevens in re-integratie

Er is veel onduidelijkheid over de inzage van medische gegevens tijdens een re-integratietraject. Tijdens een eerstespoortraject en een tweedespoortraject krijgen werknemers te maken met de bedrijfsarts. Wat moeten ze vertellen en wat niet? De vertrouwelijkheid van medische gegevens is helder geformuleerd.

Omschrijving arbeidsrapport

Een omschrijving in een arbeidsrapport kan zijn: ‘Mevrouw heeft klachten aan het bewegingsapparaat. Als gevolg daarvan is ze beperkt ten aanzien van bukken en tillen. De oorzaak is niet arbeidsgerelateerd.’ Dit is een vage omschrijving. Maar meer informatie hoeft men niet te geven.

Misverstanden rondom privacy re-integratie

Een aantal misverstanden daar waar gaat om de privacy van gegevens tijdens re-integratie: 

  • Een werknemer moet de verzuimconsulent vertellen wat er is. Dat is niet waar. Dat hoeft de werknemer niet te doen. Het mag wel
  • De werknemer moet zijn werkgever vertellen wat er speelt. Dat is niet waar. Hij is niet verplicht om dit te vertellen.
  • Een werkgever heeft het recht om de werknemer vragen te stellen. Dat is waar. Maar de werknemer is niet verplicht om deze te beantwoorden. 
  • Een huisarts mag oordelen over de arbeidsgeschiktheid van een zieke werknemer. Dat is niet waar. Dit mag alleen de bedrijfsarts.
  • Een verzuimconsulent heeft altijd een kopie van de medische verslaglegging van de werknemer. Dat is niet waar. De verzuimconsulent heeft geen inzage in de medische verslaglegging van bijvoorbeeld de fysiotherapeut. Deze informatie gaat rechtstreeks in het dossier van de bedrijfsarts.

Kortom: de privacy van de zieke werknemer wordt goed beschermd door regelgeving.

Verwante informatie

HRM Advies

Partner Personeel & Organisatieadvies biedt begeleiding bij tweede spoor re-integratie. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op.

 

HRM advies in uw regio

 

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart