Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Sollicitatiebrief en CV allereerste indruk van de kandidaat

Er is al veel geschreven over de eerste indruk bij een sollicitatiegesprek maar in feite is dat de tweede indruk in een sollicitatieprocedure. Partner Personeel & Organisatieadvies voert regelmatig werving & selectietrajecten uit voor diverse bedrijven. Kandidaten mogen dan reageren op de vacature en kunnen hun gegevens dan naar het info adres van Partner Personeel & Organisatieadvies sturen. Wij selecteren dan de kandidaten op eventuele geschiktheid en nodigen die kandidaten vervolgens uit voor een eerste oriënterend gesprek. Bij het selecteren lezen wij de motivatiebrief, indien bijgesloten en bekijken het CV. Met dat lezen van de brief en het CV vind dus ook de eerste indruk plaats. Vaak ontvangen wij een mail met daarin een korte vermelding dat men reageert op een vacature en als bijlage stuurt men het CV mee, of men schrijft in de mail de motivatie en stuurt het CV mee. Voor een werving & selectiebureau, maar ook voor een bedrijf dat zelf de selectie doet, een lastig fenomeen want uiteindelijk moet men de, in de mail geschreven motivatiebrief, selecteren, kopiëren en plakken in een document om uiteindelijk de set compleet te krijgen en te houden.

Tips

  • Dus de eerste tip is dan ook; maak van zowel de motivatiebrief als het CV een eigen document. Vaak zien wij dat kandidaten hun motivatiebrief en hun CV, of één van beide, nog in een Word bestand aanleveren,
  • tip twee; lever beide documenten aan in een PDF bestand. Met een PDF bestand kan nagenoeg niets mee gebeuren en hij kan ook niet bewerkt worden dan wel dat teksten verspringen etc. Dan ontvangen wij vaak motivatiebrieven waaruit niet blijkt wat de kandidaat enthousiast maakt om te reageren en vaak ook niet blijkt dat men zich echt in de organisatie hebben ingelezen. Zelfs komt het voor dat men wel reageert op de vacaturenaam maar die dan koppelt aan Partner Personeel & Organisatieadvies.
  • tip drie; laat uit je motivatiebrief blijken dat jij goed naar de functie hebt gekeken, het bedrijf en vertel waarom jij de geschikte kandidaat bent, de kunst is om de lezer mee te krijgen in jouw verhaal. Maar doe je motivatiebrief niet af als een mededeling dat je beschikbaar bent en de rest wel in de CV staat. Dan krijgen wij veel Cv’s over ons bureau en die verschillen nogal van opmaak en besteedde zorg. Natuurlijk zijn er veel mensen die precies kunnen vertellen wat bovenaan moet staan en hoe de opbouw er verder uit moet zien, maar wij lezen een CV als volgt,
  • tip vier; bij een selectieprocedure willen wij uit het CV snel een aantal kenmerken kunnen halen, het liefst in één oogopslag, woonplaats, leeftijd, hoogst genoten opleiding, recente werkervaring, de rest zoeken wij wel op in het CV als dat nodig is. Dan is de opmaak ook belangrijk, het zegt iets over je professionaliteit, de waarde die jezelf hecht dat men jou CV eruit haalt.
  • Tip vijf; professionele uitstraling is belangrijk maar pas op dat je niet een lay-out gebruikt met een schaduw van je eigen bedrijfje of persoonlijke website etc. maar ook geen rare lijntjes om je CV, maak er geen rouwkaart van en gekleurd papier is voor de uitnodiging voor een feestje.
  • De laatste tip, gebruik zowel in het CV als de brief hetzelfde lettertype, en print het thuis eens uit en kijk dan hoe het er uit ziet, een te groot lettertype kan worden gekoppeld aan laagopgeleid of kinderlijk. Dus voor de eerste echte indruk die het bedrijf krijgt op het moment dat men op gesprek mag is er al een allereerste indruk.

Verwante informatie

HRM Advies

Partner Personeel & Organisatieadvies biedt sollicitiatietraining,  outplacement en tweede spoor re-integratie. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op.

 

HRM advies in uw regio

 

 

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart