Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Uitstel reorganisatie kan desastreus zijn

Soms worden reorganisaties te lang uitgesteld. Vaak blijft men tegen beter weten in maar hopen op een goede afloop. Regelmatig horen we: als die klus of dat project doorgaat, ontstaat er weer wat lucht.

Ontwikkel altijd een plan B

Wat gebeurt er als dat ene project waar alle hoop op gevestigd is toch niet doorgaat? Een plan B maken is zo belangrijk juist in deze situatie. Plan B omvat een aantal zaken die in gang gezet kunnen worden als niet die inkomstenstroom wordt gegenereerd die men voor ogen heeft.

Pas uw organisatie aan op de marktomstandigheden

Belangrijk is dat u uw bedrijf aanpast op de marktomstandigheden. Breng de loonkosten op een acceptabel niveau ten opzichte van de huidige omzet. Probeer te voorkomen dat de betalingsachterstanden oplopen. En natuurlijk is het goed om vragen onder de loep te nemen als: kan ik beter en goedkoper inkopen, hoe zit het nu precies met mijn margse etc.

Personeelskosten maken het verschil

Hoogste kostenpost in bijna ieder bedrijf zijn de personeelskosten. Vaak wordt te lang gewacht om te snijden in de personeelskosten en voor veel ondernemers is dat een moeilijk punt.

Communicatie is belangrijk

Op het moment dat men tot de conclusie is gekomen er gereorganiseerd moet worden adviseren wij om de medewerkers hier direct van op de hoogte te brengen en te betrekken bij de oplossingen.

Wees proactief!

Reorganiseren kan een tijdrovend traject zijn waarbij het te behalen resultaat op zich kan laten wachten. Een proactieve houding is dus noodzakelijk.

  • Wilt u bij de beëindigingsovereenkomst of  vaststellingsovereenkomsten de personeelsbezetting snel aanpassen dan dienen de medewerkers hieraan wel te willen meewerken. Is dit niet het geval dan moet een collectieve ontslagaanvraag worden ingediend via het UWV en krijgt u te maken met het afspiegelingsbeginsel. Dit kan nog een behoorlijke tijd in beslag nemen.
  • Het inlichten van de ondernemingsraad kan eveneens tijd kosten. Zie ook:  Wat is de rol van de ondernemingsraad bij de reorganisatie
  • hou rekening met een bepaalde tijdsduur in verband met hoor en wederhoor, inzet advocaten, rechtsbijstand verzekerden, beslissing ontslagcommissie, eventuele opzegtermijnen en een sociaal plan.

Teveel tijd nodig om te reorganiseren?

Wanneer de reorganisatie teveel tijd in beslag neemt, kan een naderend faillisement aanstaande zijn. Dat zou bijzonder jammer zijn omdat op dat moment alle medewerkers naar huis worden gestuurd.

Verwante informatie

HRM Advies inzake ontslag en reorganisatie

Partner Personeel & Organisatieadvies adviseert bij de ontslagaanvraag, reorganisatie, arbeidsconflict etc. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op.

 

HRM advies in uw regio

 

 

 

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart