Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Werktijden aanpassen? Mag dat zomaar?

Mag een werkgever zomaar de werktijden van een werknemer aanpassen? Partner Personeel en Organisatieadvies zet de belangrijkste voorwaarden op een rij.

Beleidsvrijheid bij vaststellen arbeidstijden

Wellicht komt het voor dat een werkgever, ingegeven door marktvraag of seizoen vraag, dat een bedrijf zijn overeengekomen werktijden knellend gaat vinden. Voor werkgevers zijn er vaak wel mogelijkheden om hierin wijzigingen aan te brengen, echter vaak heeft men het idee, ook ingegeven door werknemers, dat dit niet kan. Maar werkgevers hebben een zogenaamde ‘beleidsvrijheid’ bij het vaststellen van de arbeidstijden en werkroosters. Als men die wil aanpassen, moet men wel  met een aantal zaken rekening houden. Zoals met de bestaande afspraken, al dan niet op schrift, uiteraard de wettelijke voorschriften zoals de Arbeidstijdenwet (ATW) en de privébelangen van het personeel.

Weerstand bij veranderingen

Vaak liggen de werktijden al jaren vast en roept de verandering weerstand op of zorgt de aanpassing voor praktische problemen bij medewerkers. Maar dit is nog geen reden om de werktijden niet te mogen aanpassen. Zelfs als de werktijden in het contract zijn vastgelegd, kan de bedrijfssituatie genoeg reden zijn om de werktijden of het roosters aan te passen.

Kan het echt niet anders

Een belangrijke vraag die men zichzelf dient te stellen is die van, kan het echt niet anders? Als werknemers in de knel komen door een roosteraanpassing is de vraag ‘kan het echt niet anders?’ van belang. Als werkgever heb je dan een inspanningsverplichting om te zoeken naar een oplossing die tegemoetkomt aan de problemen die door wijzigingen ontstaan. Maar aan de andere kant weegt ook het bedrijfsbelang zwaar, zoals de continuïteit van het bedrijf of het aanpassen aan de veranderende eisen van de markt.

Ruimschoots op tijd aangeven

Werktijden aanpassen dient wel ruimschoots van te voren bekendgemaakt te worden, richtlijnen zijn hierbij 28 dagen, echter houdt rekening met weerstand, vragen en het zoeken naar oplossingen.

Verwante informatie

HRM Advies

Partner Personeel & Organisatieadvies biedt personeelsadvies en organisatieadvies. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op.

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart