Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Personeelsdossier cruciaal

Werkgevers staan vaak niet sterk bij de rechter in ontslagzaken, omdat managers de noodzaak van dossieropbouw niet onderkennen. Dat blijkt uit een enquête en enkele interviews onder HR-managers, leidinggevenden en directies van BigBusinessPublishers.

Onderzoek

De uitgever heeft onderzoek gedaan naar onder meer dossieropbouw en ontslag ter gelegenheid van de uitgave van de praktijkwijzer Dossieropbouw en ontslag. Uit het onderzoek komt naar voren dat managers vaak met de handen in het haar als een medewerker disfunctioneert. Ze durven hun kritiek veelal niet duidelijk te uiten en zijn onvoldoende doordrongen van de noodzaak van een goede dossieropbouw. Het gevolg daarvan is dat als het aankomt op ontslag, de werkgever niet sterk staat bij de rechter.

Dit kost bedrijven handenvol geld. 40 Procent van de HR-managers is ontevreden over de kwaliteit van de personeelsdossiers. Vooral bij ontslagzaken komt naar voren dat er onvoldoende aan dossieropbouw is gedaan of dat er slecht is leidinggegeven. Of een combinatie van beide. Alle ondervraagde HR-managers vinden het belangrijk dat personeelsdossiers goed worden bijgehouden. Vooral om medewerkers goed te kunnen begeleiden in hun loopbaan, maar zeker ook om sterk te staan bij een eventueel ontslag.

De noodzaak van een personeelsdossier

Geen richtlijnen voor opbouw dossier

Minder dan de helft van de ondervraagden zegt dat het bedrijf richtlijnen heeft voor de opbouw van personeelsdossiers. Slechts in een enkel geval heeft het management een training gevolgd. Leidinggevenden zijn zich onvoldoende bewust van het belang van goede dossiers, klagen de HR-managers. Er zijn geen goede afspraken over dossieropbouw, en er wordt te weinig tijd voor vrijgemaakt. Bovendien vinden leidinggevenden het lastig om duidelijke kritiek te uiten tegen hun ondergeschikten.

Bijna alle ondervraagden hebben een of meer ontslagzaken meegemaakt waarbij het dossier een belangrijke rol speelde. 65 Procent was in die gevallen ontevreden over het dossier. En een grote meerderheid van de HR-managers is onzeker over de kwaliteit ervan zodra de kantonrechter bij de zaak wordt betrokken.

Verwante informatie

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart