Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Welke wettelijke bevoegdheden heeft een PVT?

Tijdens onze trainingen van een PVT besteden wij ruimschoots aandacht aan de bevoegdheden die men heeft. De bevoegdheden voor een PVT zijn beperkt, veel beperkter dan die van een OR. Wel is het verstandig om in de van toepassing zijnde cao te kijken of er meer bevoegdheden zijn beschreven in die cao. Mocht dat niet zo zijn dan heeft men maar over een beperkt aantal, maar wel de belangrijkste, zaken een bevoegdheid.

Adviesrecht en instemmingsrecht

Er is sprake van een adviesrecht en instemmingsrecht. Het instemmingsrecht is wel een hard recht. Het nadeel t.o.v. een ondernemingsraad is dat men bij de vraagstukken niet zo makkelijk een beroep kan doen op een extern adviseur, men is hierin geheel afhankelijk van de ondernemer of bestuurder. Maar ondanks dat vinden wij het belangrijk om hier serieus naar te kijken en te vragen indien zich zoiets voordoet. Verder zijn wij van mening dat, indien er sprake is van een commitment tussen bestuurder en PTV, er zondermeer punten zijn waarover de PTV wordt gehoord door de ondernemer.

Wettelijke bevoegdheden van de PVT

Wanneer welk recht?

Maar kijkend naar de bepalingen die wettelijk zijn meegegeven blijft het volgende over; Indien er sprake is van een voorgenomen besluit die leiden tot verlies van arbeidsplaatsen heeft de PVT adviesrecht, en bij wijzigingen of intrekking van de werktijden, arbeidsomstandigheden of ziekteverzuimbeleid heeft men instemmingsrecht. Dit zijn de enigste 2 mogelijkheden voor een PVT, tenzij in de cao bijzondere afspraken zijn gemaakt in het kader van de positie van de PVT. 

Training en advies

Bent u actief lid van een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging? Bent u ondernemer en dient u een OR of PVT op te zetten binnen de organisatie? Wilt u advies en ondersteuning tijdens het zetten van deze nieuwe stappen. Wij organiseren trainingen en cursussen in relatie tot de OR en PVT. Partner Personeel en Organisatieadvies is gespecialiseerd in:

Partner Personeel en Organisatieadvies heeft jarenlange ervaring binnen de HRM wereld. Klanten kiezen voor ons vanwege onze ruime ervaring in het MKB, onze ervaring in OR en PVT land, een nuchtere aanpak en de samenwerking met betrouwbare partijen.

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart