Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Or-zusje zoekt ook maatwerk, maar waar vindt ze dat?

Zoals wij een Ondernemingsraad kennen binnen bedrijven met vijftig of meer  werknemers, is er bij de kleinere bedrijven veelal een personeelsvertegenwoordiging PvT.

Tijdens de laatste wijziging van de WOR verdwenen de beperkende rechten van de OR bij bedrijven en instellingen met minder dan honderd werknemers. Sinds die tijd tellen ook deeltijders mee bij het bepalen van de grens voor het instellen van een Ondernemingsraad.

In ruil daarvoor werd die grens opgetrokken van 35 naar 50 werknemers. Maar om de medezeggenschap in kleinere ondernemingen ook te borgen is er de mogelijkheid ontstaan voor het instellen van een PvT. De regeling is dat de ondernemer daar zelf toe over kan gaan en er is een verplichting als de meerderheid van de medewerkers erom vraagt.

Zusje van de ondernemingsraad

Beperkt instemmingsrecht

Een PvT bestaat meestal uit drie leden. In tegenstelling tot een ondernemingsraad heeft de PvT een beperkt instemmingsrecht en kan daarin tegen niet in beroep tegen een besluit dat afwijkt van het gegeven advies. Naast deze verminderde mogelijkheden gaan ook de wettelijke faciliteiten veel minder ver dan bij de ondernemingsraad. Om dergelijke redenen is zij dan ook slecht vergelijkbaar met het grotere zusje de Ondernemingsraad.

Het bedrijven van medezeggenschap in zo’n omgeving stelt andere eisen dan in bedrijven van een grotere schaal. De wet kan er maar beter in de boekenkast blijven, want daarmee red je het niet.

De wet

De wet bepaalt wel dat de PvT en bestuurder afspraken moeten maken over het aantal scholingsdagen. Dat ligt dus anders dan bij een Ondernemingsraad, deze kan zich beroepen op het wettelijke minimum van vijf dagen per jaar. Het is veelal zelden nodig in een kleine onderneming, maar een garantie van ten minste twee of drie dagen is wel prettig.

Het aanbod van specifieke PvT-opleidingen is beperkt. Dat aanbod beperkt zich vaak tot open inschrijvingen van enkele trainingsbureau ’s waar vaak meerdere PvT leden elkaar ontmoeten en waarin een of meerdere thema’s worden behandeld.

Partner Personeel & Organisatieadvies kent ook open inschrijvingen maar kiest vooral voor maatwerk voor de PvT afzonderlijk en dat met een acceptabel tarief.

Training en advies

Bent u actief lid van een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging? Bent u ondernemer en dient u een OR of PVT op te zetten binnen de organisatie? Wilt u advies en ondersteuning tijdens het zetten van deze nieuwe stappen. Wij organiseren trainingen en cursussen in relatie tot de OR en PVT. Partner Personeel en Organisatieadvies is gespecialiseerd in:

Partner Personeel en Organisatieadvies heeft jarenlange ervaring binnen de HRM wereld. Klanten kiezen voor ons vanwege onze ruime ervaring in het MKB, onze ervaring in OR en PVT land, een nuchtere aanpak en de samenwerking met betrouwbare partijen.

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart