Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Verstoorde verhoudingen door niet functioneren van een OR-lid

Onlangs maakten wij het mee: binnen een OR die wij mochten begeleiden was een gespannen sfeer onderling. Oorzaak: men vond dat één OR-lid de boel blokkeerde en ophield. Kortom: er was wrijving en wrevel binnen de ondernemingsraad. De beste oplossing zou zijn volgens de grote meerderheid om dat ene OR-lid van zijn taken te ontheffen.

Mag je zomaar een OR-lid wegsturen?

De oplossing die men bedacht had was natuurlijk louter op emotie gebaseerd. Irritiatie en frustratie namen de overhand. Maar de vraag is: kun je een OR-lid van zijn taken ontheffen? Het antwoord is eenvoudig: nee dat niet zomaar! 

OR-leden zijn gekozen

Waarom is dat zo lastig? Heel eenvoudig: een OR-lid is beschermd via de wet op de ondernemingsraden oftewel de WOR. En in de WOR staat wel een bepaling waardoor de kantonrechter een OR-lid van zijn taken kan ontheffen maar daarmee is het betreffende lidmaatschap nog niet verdwenen. 

Or lid functioneert niet

Afwijkende mening is geen reden voor ontheffing taken

Wanneer een lid van de ondernemingsraad als lastig wordt ervaren omdat hij/zij een afwijkende mening heeft, is er nog geen reden om het betreffende OR-lid van zijn taken te ontslaan. Dan moet er al sprake zijn van schending van geheimhouding. 

Teambuilding voor de OR

Ondernemingsraden zouden meer aan teambuilding moeten doen. Dat voorkomt situaties zoals wij hier mee maakten. De onderling verstoorde verhouding heeft men veel te lang laten lopen zonder op de juiste wijze in te grijpen.

> Zie ook: teambuilding en bevorderen samenwerking OR-leden

Training en advies

Bent u actief lid van een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging? Bent u ondernemer en dient u een OR of PVT op te zetten binnen de organisatie? Wilt u advies en ondersteuning tijdens het zetten van deze nieuwe stappen. Wij organiseren trainingen en cursussen in relatie tot de OR en PVT. Partner Personeel en Organisatieadvies is gespecialiseerd in:

Partner Personeel en Organisatieadvies heeft jarenlange ervaring binnen de HRM wereld. Klanten kiezen voor ons vanwege onze ruime ervaring in het MKB, onze ervaring in OR en PVT land, een nuchtere aanpak en de samenwerking met betrouwbare partijen.

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart